Πανικός, θρήνος και καταστροφή από τα 8,9 Ρίχτερ – Εκατόμβες νεκρών, 300 πτώματα σε παραλία της Σεντάι – Συναγερμός στον Ειρηνικό

Posted: 12/03/2011 in World

– Υγρός τάφος η πόλη Σεντάι, επίκεντρο του σεισμού – Συνεχίζονται οι μετασεισμοί κλίμακας 5,2 και 5,6 Ρίχτερ – Αδειάζουν τα ράφια των σουπερ μάρκετ οι κάτοικοι του Τόκιο, χάος στους δρόμους – 53 χώρες σε συναγερμό από το τσουνάμι που απειλεί ολόκληρο τον Ειρηνικό
– Στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ για τις έρευνες ζήτησε η Ιαπωνία

Οι εικόνες από την άνευ προηγούμενου καταστροφή που προκάλεσαν στην βορειοανατολική Ιαπωνία τα 8,9 Ρίχτερ αλλά και το τσουνάμι των 10 μέτρων, το μεγαλύτερο των τελευταίων 100 ετών, κάνουν από το πρωί το γύρο του κόσμου και συγκλονίζουν.

Μετά τον εντοπισμό 200-300 πτωμάτων σε παραλία της πόλης Σεντάι επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι για τον αριθμό των νεκρών. Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 48 ανθρώπων, ενώ 241 έχουν τραυματιστεί. Η ιαπωνική κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη χώρα για τις έρευνες διάσωσης. Σημειώνεται πως 47.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στην Ιαπωνία

Οι εικόνες που καταγράφουν από το πρωί τα ειδησεογραφικά πρακτορεία αλλά και τα τηλεοπτικά δίκτυα από όλο τον κόσμο συγκλονίζουν και τον πιο απαθή θεατή. Εκτός από όσα σάρωσε στην στεριά το τσουνάμι κατάπιε και πλοία μεσοπέλαγα.

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗ ΔΙΝΗ ΠΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΣΘΗΚΕ ΣΤΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΗΣ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΕΙ ΕΚΕΙ

Οι εικόνες από την άνευ προηγούμενου καταστροφή που προκάλεσαν στην βορειοανατολική Ιαπωνία τα 8,9 Ρίχτερ αλλά και το τσουνάμι των 10 μέτρων, το μεγαλύτερο των τελευταίων 100 ετών, κάνουν από το πρωί το γύρο του κόσμου και συγκλονίζουν.

Μετά τον εντοπισμό 200-300 πτωμάτων στην παραλία της πόλης Σεντάι
Εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 56 ανθρώπων, ενώ 241 έχουν τραυματιστεί. Η ιαπωνική κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη χώρα για τις έρευνες διάσωσης. Σημειώνεται πως 47.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στην Ιαπωνία.

Οι εικόνες από την άνευ προηγούμενου καταστροφή που προκάλεσαν στην βορειοανατολική Ιαπωνία τα 8,9 Ρίχτερ αλλά και το τσουνάμι των 10 μέτρων, το μεγαλύτερο των τελευταίων 100 ετών, κάνουν από το πρωί το γύρο του κόσμου και συγκλονίζουν.
Οι νεκροί έχουν φτάσει ήδη τους 60 σύμφωνα με το Associated Press αλλά οι αρχές φοβούνται πως ο αριθμός των θυμάτων της βιβλικής καταστροφής θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.

Τα πλάνα από την πόλη Σεντάι, επίκεντρο του σεισμού, αλλά και τις άλλες περιοχές που επλήγησαν από το χτύπημα του Εγκέλαδου κόβουν την ανάσα. Το τσουνάμι που ακολούθησε το σεισμό παρέσυρε τα πάντα. Κατέστρεψε τα πάντα και πήρε μαζί του εκατοντάδες ψυχές.
Στη νομαρχία Μιγιάκι, πλοίο που μετέφερε 100 ανθρώπους και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η τύχη του πληρώματος και των επιβατών.

Σε συναγερμό έχουν τεθεί όλα τα κράτη που βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό, αφού αναμένεται πως τσουνάμι θα πλήξει τουλάχιστον 53 χώρες από την Ιαπωνία μέχρι και τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ. Η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου εξέφρασε την ανησυχία της για τις πιο φτωχές από τις παράλιες χώρες που απειλούνται.

Εν ριπή οφθαλμού τα ράφια των σούπερ μάρκετ του Τόκιο άδειασαν. Ο πανικός κατέλαβε τους Ιάπωνες – ΦΩΤΟ REUTERS

Και αυτό γιατί «στην περιοχή, ιδιαίτερα στις ευάλωτες παράλιες περιοχές, διαθέτουμε αποθέματα καταφυγίων, τροφίμων και ιατρικού υλικού για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους» δήλωσε ο Πολ Κονίλι, εκπρόσωπος της ομοσπονδίας. Τα κύματα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 μέτρα και θα είναι υψηλότερα από πολλά νησιά του ωκεανού!

Στο Τόκιο «κατοικεί» ο πανικός. Χαρακτηριστικές οι εικόνες από σουπερ μάρκετ της πρωτεύουσας: ουρές και άδεια ράφια. Οι Ιάπωνες έχουν πανικοβληθεί και προετοιμάζονται για τον χειρότερο εφιάλτη τους. Θέλοντας μάλιστα να μεταβούν σε πιο ασφάλειες περιοχές, έχουν προκαλέσει άνευ προηγουμένου μποτιλιάρισμα.

«Βοηθάει» σε αυτό και το γεγονός πως οι αστικές συγκοινωνίες έχουν ακινητοποιηθεί. Για να φτάσουν σπίτια τους, ορισμένοι θα χρειαστεί να περπατήσουν έως και 20 χιλιόμετρα. Στην πρωτεύουσα δε λειτουργούν και οι τηλεπικοινωνίες. «Ποτέ δεν έχει συμβεί κάτι ανάλογο στο Τόκιο».

80 φωτιές, εκκενώνεται η περιοχή γύρω από το φλεγόμενο πυρηνικό εργοστάσιο
Το σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα βγήκε εκτός λειτουργίας και οι αρχές ειδοποίησαν 2.000 κατοίκους που διαμένουν σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Πυρκαγιά ξέσπασε και σε θάλαμο όπου στεγάζεται μια τουρμπίνα στον πυρηνικό σταθμό της Οναγκάουα. Ωστόσο καμιά διαρροή ραδιενέργειας εντός των εγκαταστάσεων αυτών ούτε σε άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις στις πληγείσες περιοχές δεν ανιχνεύτηκε τις ώρες που ακολούθησαν τους ισχυρότερους μετασεισμούς.

Πάντως, διακόπηκε αυτόματα η λειτουργία σε συνολικά 11 αντιδραστήρες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Βιομηχανίας. Για την ώρα, όμως, εξακολουθεί να λειτουργεί ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός Κασιουαζάκι-Καρίουα που διαχειρίζεται στην κεντρική νομαρχία Νιγκάτα, η οποία απέχει αρκετά από το επίκεντρο του σεισμού.

http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-pacific-12710020
live bbc

http://english.aljazeera.net/watch_now/
live aljazeera

Πού και πότε θα χτυπήσει το τσουνάμι

Μετρώντας από την ώρα που έγινε ο σεισμός (07:46 ώρα Ελλάδας) δείτε πού και πότε θα χτυπήσει το τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό:

Συναγερμό για τσουνάμι κήρυξαν οι αρχές της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων και της Ταϊβάν.
Προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε για την Ιαπωνία, τη Ρωσία, της Νήσους Μαριάννες , τις Φιλιππίνες από το Κέντρο Παρακολούθησης του Ειρηνικού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κέντρου Παρακολούθησης του Ειρηνικού, «ένας σεισμός τέτοιου μεγέθους μπορεί να προκαλέσει καταστροφικό τσουνάμι ικανό να πλήξει τις ακτές κοντά στο επίκεντρο σε λίγα λεπτά και τις πιο απομακρυσμένες ακτές σε λίγες ώρες».

Το Κέντρο προειδοποίησε επίσης ότι ένα τσουνάμι μπορεί να αποτελείται από σειρές κυμάτων, με απόσταση από πέντε λεπτά μέχρι μία ώρα μεταξύ τους και ότι το πρώτο κύμα είναι πιθανόν να μην είναι το ισχυρότερο.

Το Κέντρο σήμανε συναγερμό για το νησί Γκουάμ, την Ταϊβάν, τα Νησιά Μάρσαλ, την Ινδονησία, την Παπούα Νέα Γουινέα, το Ναούρου, τη Μικρονησία και τη Χαβάη.

Πυρκαγιά σε πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στην Οναγκάουα

Πυρκαγιά ξέσπασε στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Tohoku Electric Power Co στην Οναγκάουα, στη βορειανατολική Ιαπωνία, μετά το μεγάλο σεισμό της Παρασκευής, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.

Πριν από το τηλεγράφημα του Κιόντο, η εταιρία είχε ανακοινώσει πως δεν έλαβε πληροφορίες για το εάν και κατά πόσον υπήρξαν προβλήματα στο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο μετά την καταστροφή.

Στο μεταξύ η νομαρχία της Φουκουσίμα, όπου βρίσκεται πυρηνικό εργοστάσιο της Tokyo Electric Power, ανέφερε σήμερα ότι το σύστημα ψύξης του πυρηνικού αντιδραστήρα του εργοστασίου λειτουργεί, διαψεύδοντας προηγούμενες πληροφορίες ότι δυσλειτουργεί.

Ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, που κηρύσσεται όταν υπάρχει επιβεβαίωση διαρροής ραδιενέργειας από ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο ή όταν ένα σύστημα ψύξης αντιδραστήρα παρουσιάσει βλάβη.

Αντίθετα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ ανέφερε ότι τα τέσσερα Ιαπωνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια διέκοψαν τη λειτουργία τους με ασφάλεια.
Η IAEA, η οποία εδρεύει στη Βιέννη, ανέφερε ότι αναμένει περισσότερες πληροφορίες για το ποιες χώρες και ποιες πυρηνικές εγκαταστάσεις ενδέχεται να βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω του τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός.
«Τα τέσσερα Ιαπωνικά πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια που βρίσκονται πιο κοντά στο (σ.σ. επίκεντρο του) του σεισμού έκλεισαν με ασφάλεια», ανέφερε η Υπηρεσία σε ανακοινωθέν της.

Επικοινωνία με τον Έλληνα πρεσβευτή στο Τόκιο είχε η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Ο πρεσβευτής δήλωσε ότι τόσο οι υπάλληλοι της ελληνικής πρεσβείας, όσο και οι περισσότεροι Έλληνες με τους οποίους έχουν έρθει σε επικοινωνία είναι καλά στην υγεία τους.
Σύμφωνα με τον πρέσβη, οι Έλληνες που ζουν στις πληγείσες περιοχές υπολογίζονται σε 300 άτομα. Προς το παρόν, όπως αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία δεν υπάρχει ασφαλής εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής.

Έτοιμη να βοηθήσει με κάθε τρόπο η ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ιαπωνία να αντιμετωπίσει τα επακόλουθα του ισχυρού σεισμού των 8,9 βαθμών που έπληξε τη χώρα

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την περιοχή της Οναγκάουα από τη φωτιά που ξέσπασε μετά τον σεισμό σε αντιδραστήρα του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Tohoku Electric Power Co. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν έχουν ανιχνευτεί προβλήματα στις εγκαταστάσεις ή κάποια διαρροή ραδιενέργειας.
Αρκετοί άνθρωποι ανέβηκαν στις στέγες των σπιτιών για να γλιτώσουν από το τσουνάμι που παρασέρνει τα πάντα στο περασμά του.

Free Videos by Ustream.TV

http://cdn.livestream.com/embed/daytraderrockstar?layout=4&autoplay=false

Watch live streaming video from daytraderrockstar at livestream.com

(10:00) Δείτε τη σεισμική ακολουθία όπως την καταγράφει το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο από τη στιγμή που χτύπησε ο εγκέλαδος των 8,9 μέχρι και τις 10:00 ώρα Ελλάδας:

Στην Ιαπωνία επικρατούν σκηνές χάους, από τον σεισμό, το μέγεθος του οποίου συνεχώς αναθεωρείται προς τα πάνω. Αρχικά εκτιμήθηκε στα 7,9 Ρίχτερ, μετά ανακοινώθηκε ότι ήταν 8,8 και τελικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ αναθεώρησε το μέγεθος στους 8,9 βαθμούς. Επληξε τη βορειο-ανατολική Ιαπωνία με επίκεντρο του σεισμού εντοπίσθηκε σε απόσταση 130 χιλιομέτρων ανατολικά του Σεντάι στο νησί Χονσού, σε βάθος 24 χιλιομέτρων.

Πολεμικά πλοία των δυνάμεων αυτοάμυνας της Ιαπωνίας κατευθύνονται προς την περιοχή του Μιγιάτζι, η οποία επλήγη από τον σεισμό. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Μιγιάτζι ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας να αποστείλει και χερσαίες δυνάμεις. Το υπουργείο Άμυνας έδωσε εντολή για την ανάπτυξη οκτώ πολεμικών αεροσκαφών στην πληγείσα περιοχή για την εκτίμηση του μεγέθους της καταστροφής.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στέγη κτιρίου στο κέντρο του Τόκιο κατέρρευσε στη διάρκεια τελετής απονομής διπλωμάτων σε σπουδαστές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν και σε άλλες περιοχές της Ιαπωνίας. Συγκεκριμένα, τραυματίες υπάρχουν στην περιφέρεια Μιγιάτζι, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με το πρακτορείο Κιόντο που επικαλείται στην τοπική αστυνομία. Επίσης ο χώρος στάθμευσης του πάρκου αναψυχής της Ντίσνεϊλαντ στην περιοχή του Τόκιο πλημμύρισε, άλλά δεν έχει γίνει γνωστό αν υπήρχαν άνθρωποι στο χώρο αυτό την ώρα του σεισμού.

(09:10) Κατάρρευση οροφής στο Τόκυο – Δεκάδες τραυματίες

(08:58) Ολες οι συγκοινωνίες έχουν διακοπεί

Οι αεροπορικές, σιδηροδρομικές και οδικές συγκοινωνίες διακόπηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ιαπωνίας, μετά τον ισχυρό σεισμό των 8,8 βαθμών που έπληξε την βόρειο-ανατολική χώρα, μετέδωσε το πρακτορείο Κιόντο. Οι πτήσεις ακυρώθηκαν αεροδρόμιο Ναρίτα της ιαπωνικής πρωτεύουσας, μέχρι οι αρμόδιες αρχές να ελέγξουν την κατάσταση των διαδρόμων. Τα δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας σταμάτησαν αμέσως μετά τον σεισμό και οι δρόμοι στην περιοχή του Τόκιο έκλεισαν.

(08:55) Πολεμικά αεροσκάφη πετούν επάνω από τις πληγείσες περιοχές

Το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας διέθεσε οκτώ πολεμικά αεροσκάφη για να ελέγξουν το μέγεθος της καταστροφής, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας εκδίδει συνεχώς και νέες προειδοποιήσεις για τσουνάμι. Δείτε αναλυτικά ποιές περιοχές είναι στο κόκκινο.
Με κόκκινο χρώμα είναι οι περιοχές που κινδυεύουν περισσότερο να πληγούν από το τσουνάμι. Το ύψος των κυμάτων δηλαδή θα ξεπεράσει τα 3 μέτρα.

Με πορτοκαλί χρώμα είναι οι περιοχές που υπάρχει προειδοποίηση για τσουνάμι έως 2 μέτρα ύψος.

Με κίτρινο χρώμα είναι οι περιοχές που τα κύματα δεν θα ξεπεράσουν το μισό μέτρο.

newsit
protothema
in.gr
newsday
youtube

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.