Φουκουσίμα …το νέο Τσέρνομπιλ

Posted: 13/03/2011 in Ellada


ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ- ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΥΝ ΑΤΜΟ-19 ΑΤΟΜΑ ΕΧΟΥΝ ΕΚΤΕΘΕΙ ΣΤΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ- ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ 3 ΛΟΓΩ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ

400 φορές πάνω από το κανονικό όριο τα επίπεδα ραδιενέργειας


Ειδικοί στην βορειοανατολική επαρχία Μιγιάγκι στην Ιαπωνία ανακοίνωσαν σήμερα πως μέτρησαν επίπεδα ραδιενέργειας 400 φορές πάνω από το κανονικό όριο, μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο.

Εκπρόσωπος της τοπικής ηλεκτρικής εταιρείας Tohuku τόνισε πως οι αντιδραστήρες στην περιοχή είναι σώοι και αβλαβείς. Τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας μετρήθηκαν στην περίμετρο του πυρηνικού σταθμού στην Οναγκάουα, αλλά πιστεύεται πως η ραδιενέργεια δεν προέρχεται από τις εγκαταστάσεις του.


Μέχρι στιγμής δεν υφίσταται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, διαβεβαιώνουν σε τηλεοπτικό τους ανακοινωθέν οι ειδικοί.

Θεωρείται πως η ραδιενέργεια οφείλεται στη διαρροή που μεταφέρθηκε με τον αέρα από την επαρχία Φουκουσίμα, όπου δύο πυρηνικά εργοστάσια υπέστησαν ζημιές από τον ισχυρό σεισμό 8,9 Ρίχτερ και όπου οι τεχνικοί πασχίζουν να αποτρέψουν μία ενδεχόμενη τήξη του πυρήνα των αντιδραστήρων.

Κάνουν χρήση θαλασσινού νερού-Πράξη απελπισίας την χαρακτηρίζουν οι ειδικοί

Πράξη απελπισίας αποτελεί η χρήση θαλασσινού νερού ώστε να επιτευχθεί η ψύξη του πυρηνικού αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, σύμφωνα με τους αμερικανούς ατομικούς επιστήμονες.
Πολλοί ειδήμονες, στη συνομιλία τους με δημοσιογράφους, τονίζουν πως το πυρηνικό αυτό ατύχημα ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας σε πολλές χώρες.

«Η κατάσταση έχει καταστεί τόσο κρίσιμη που, όπως φαίνεται, δεν έχουν την ικανότητα να διοχετεύσουν κανονικό νερό για να ψύξουν και να σταθεροποιήσουν τον αντιδραστήρα και τώρα, μέσα στην απελπισία τους, προσφεύγουν στο θαλασσινό νερό», εκτιμά ο Ρόμπερτ Άλβαρεζ, ειδικός στον πυρηνικό αφοπλισμό στο Ινστιτούτο Σπουδών Πολιτικής Στρατηγικής στην Ουάσιγκτον.

Εκείνο που συνέβη στον αντιδραστήρα, είναι ότι τέθηκε πλήρως εκτός λειτουργίας η τροφοδοσία στα συστήματα εσωτερικής και εξωτερικής ψύξης (που εξασφαλίζεται από ντιζελογεννήτριες).

Αυτή η ολική βλάβη «θεωρείται εξαιρετικά απίθανη, αλλά από πολλών ετών αποτελεί μία πηγή μεγάλης ανησυχίας», εξηγεί ο Κεν Μπέρτζερον, φυσικός που εργάζεται σε μοντέλα εξομοίωσης ατυχημάτων σε αντιδραστήρες. «Βρισκόμαστε σε μία εντελώς άγνωστη περιοχή», τόνισε.

«Το κέλυφος προστασίας του σταθμού αυτού είναι σαφώς πιο συμπαγές από εκείνο στο Τσερνόμπιλ, αλλά κατά πολύ λιγότερο από εκείνο στο Θρι Μάιλς Άιλαντ, συνεπώς μόνον το μέλλον θα δείξει», τόνισε ο ίδιος, κάνοντας αναφορά στα προηγούμενα δύο μεγαλύτερα πυρηνικά δυστυχήματα στον κόσμο.

«Σε τούτο το στάδιο, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία κατάσταση παρόμοια με του Τσέρνομπιλ, όπου είχαν αρχίσει να ρίχνουν άμμο και τσιμέντο», για να καλύψουν τον τετηγμένο αντιδραστήρα, τονίζει ο Πίτερ Μπράντφορντ, πρώην επικεφαλής της αμερικανικής Επιτροπής Ελέγχου Πυρηνικών.

«Εάν αυτό συνεχισθεί, εάν δεν ανακτηθεί ο έλεγχος των πάντων, θα περάσουμε από τη μερική τήξη του πυρήνα του αντιδραστήρα στην πλήρη τήξη. Και αυτό θα σημάνει ολική καταστροφή», τονίζει από την πλευρά του ο Τζόζεφ Σιρισιόνε, επικεφαλής του Ploughshares Fund, σε συνέντευξή του στο CNN.

Ο ίδιος επέκρινε τις ιαπωνικές αρχές για την παροχή αντιφατικών πληροφοριών για την κατάσταση στον αντιδραστήρα. Κατά τον ίδιον, η παρουσία Καισίου στην ατμόσφαιρα, μετά την αποβολή ατμού από τον πυρηνικό σταθμό, επισημαίνει μία μερική τήξη του πυρήνα του.

«Αυτό έδειξε στους τεχνικούς πως οι ράβδοι των πυρηνικών καυσίμων είναι εκτεθειμένες, πως το επίπεδο των ψυχρών υδάτων έχει πέσει κάτω από το ύψος των ράβδων και πως αυτές έχουν αρχίσει να βράζουν απελευθερώνοντας Καίσιο», εξηγεί ο ίδιος.

Για τον Μπράντφορντ, «πρόκειται για ένα πλήγμα στις ενδείξεις για αναθέρμανση του ενδιαφέροντος» για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, καθώς «η εικόνα ενός εκρηγνυόμενου πυρηνικού αντιδραστήρα μπροστά στα μάτια μας μέσω της τηλεόρασης είναι πρωτόφαντη», τόνισε.

Μολαταύτα, για τον εκπρόσωπο της Παγκόσμιας Πυρηνικής Ένωσης Ίαν Χόουρ-Λέισι, ο κίνδυνος μίας τήξης, ή μίας έκρηξης του αντιδραστήρα «μειώνεται ώρα με την ώρα, ενώ ψύχεται το πυρηνικό καύσιμο», όπως υποστήριξε ο ίδιος, μιλώντας στο δίκτυο CBS.

Ωστόσο η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποίησε σήμερα πως υπάρχει νέο μεγάλο ενδεχόμενο να σημειωθεί έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο 1 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στον αντιδραστήρα 3.
Τα επίπεδα ραδιενέργειες ξεπέρασαν το όριο ασφαλείας γύρω από το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Tokyo Electric Power Co (Tepco) στη Φουκουσίμα που έχει πληγεί από τον καταστροφικό σεισμό 8,9 βαθμών και το επακόλουθο τσουνάμι και η εταιρία ενημέρωσε την κυβέρνηση ότι υπάρχει «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», μετέδωσε σήμερα Κυριακή το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.

Η εταιρία δεν εκτιμά ότι απειλούνται άμεσα ανθρώπινες ζωές, σύμφωνα με ανακοινωθέν της.

Η Tepco ανέφερε ότι άρχισε να απελευθερώνει ατμό από αντιδραστήρα στο εργοστάσιο. Παρόμοια αύξηση της ραδιενέργειας είχε σημειωθεί όταν η εταιρία είχε επαναλάβει την διαδικασία σε άλλο αντιδραστήρα στο ίδιο εργοστάσιο.

Τα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων στα εργοστάσια Φουκουσίμα 1 και 2 υπέστησαν βλάβη μετά την διακοπή της ηλεκτροδότησης τους και την διακοπή λειτουργίας των γεννητριών τους εξ αιτίας του σεισμού και του τσουνάμι την Παρασκευή. Το Σάββατο έκρηξη κατέστρεψε τμήμα του περιβλήματος του αντιδραστήρα υπ’ αριθμόν 1 στο εργοστάσιο. Τεχνικοί της εταιρίας χρησιμοποιούν θαλασσινό νερό και βόριο για να μειώσουν την πίεση που ασκείται. Παράλληλα προέβησαν στην έκλυση ατμού που περιέχει ραδιενεργά στοιχεία, όπως το καίσιο-137 (caesium-137).

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια, ανέφερε το Κιόντο.

Στο μεταξύ, η αστυνομία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε πάνω από 200 σορούς ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από το πλήγμα του τσουνάμι στην πόλη Χιγκασιματσουσίμα, στην επαρχία Μιγιάγκι της νήσου Χονσού.

Στην επαρχία Φουκουσίμα, μετέδωσε παράλληλα το Κιόντο, αγνοούνται 1.167 άνθρωποι μετά το σεισμό και το τσουνάμι.

Χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίες ανακοινώσεις για τους νεκρούς στην Μιγιάγκι και για τους αγνοούμενους στη Φουκουσίμα, ο απολογισμός της καταστροφής ξεπερνά τους 1.800 νεκρούς και αγνοούμενους, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία βάσει πληροφοριών από την αστυνομία που συνέθεσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ενημέρωθηκε 23.30

Η Ιαπωνία ενημέρωσε επισήμως τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι η έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ήταν ένα «πυρηνικό ατύχημα με τοπικές επιπτώσεις» καθώς η ραδιενέργεια που καταγράφηκε στα όρια της μονάδας ήταν πάνω από το επιτρεπτό όριο.

Οι ιαπωνικές αρχές στην αναφορά τους προς την ΙΑΕΑ δηλώνουν ότι το ατύχημα ήταν μεγέθους 4 στην επτάβαθμη κλίμακα INES. Στην κλίμακα αυτή το 1 σημαίνει «ανωμαλία» ενώ το 7 υποδηλώνει «μεγάλο δυστύχημα». Μεγέθους 4 χαρακτηρίζονται τα ατυχήματα που έχουν «τοπικές» συνέπειες, όπως «μικρή έκλυση ραδιενεργού υλικού», σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει η IAEA.

Στη βάση δεδομένων του διεθνούς οργανισμού αναφέρεται ότι ο αντιδραστήρας 1 του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι «έκλεισε» γύρω στις 2:46 (τοπική ώρα) του Σαββάτου λόγω σεισμού.

«Στη συνέχεια, η ραδιενέργεια στα όρια της τοποθεσίας υπερέβη το όριο», προστίθεται στην ιαπωνική ανακοίνωση. Ο εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ πάντως δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει τι εννοούν οι ιαπωνικές αρχές με τον όρο «όρια της τοποθεσίας».

Ανέπαφο το περίβλημα του πυρήνα

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε απόψε ότι ενημερώθηκε από τις ιαπωνικές αρχές ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, όπου το πρωί είχε σημειωθεί έκρηξη, έχουν περιοριστεί τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές, η έκρηξη σημειώθηκε έξω από το πρωτεύον περίβλημα του πυρήνα, το οποίο έχει παραμείνει ανέπαφο. «Η διαχειρίστρια εταιρεία, η Tokyo Electric Power Company, επιβεβαίωσε ότι το πρωτεύον περίβλημα είναι ανέπαφο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η διαδικασία έγχυσης θαλασσινού νερού προκειμένου να ψυχθεί η μονάδα και να μειωθεί η πίεση, έχει ήδη ξεκινήσει, πρόσθεσε η ΙΑΕΑ.

Τρεις Ιάπωνες έχουν εκτεθεί σε ραδιενέργεια

Τουλάχιστον 3 Ιάπωνες που κατοικούν σε μία πόλη κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια, όπως μετέδωσαν σήμερα τα τοπικά μέσα. Οι τρεις άνθρωποι ανήκαν σε μία ομάδα περίπου 90 ασθενών που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο της πόλης Φουτάμπα-μάτσι και επιλέχθηκαν τυχαία από τους γιατρούς για να υποβληθούν στις εξετάσεις που γίνονται έπειτα από ένα πυρηνικό ατύχημα, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση NHK.

Οι γιατροί ανακάλυψαν ότι και οι τρεις είχαν εκτεθεί σε ραδιενέργεια, σύμφωνα με το NHK και το πρακτορείο Jiji, τα οποία επικαλούνται την τοπική κυβέρνηση της Φουκουσίμα.

Σε κίνδυνο και η Ρωσία

Το ραδιενεργό σύννεφο που δημιουργήθηκε μετά την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1 μπορεί να φτάσει στη ρωσική χερσόνησο Καμτσάτκα σε λιγότερες από 24 ώρες, σύμφωνα με αξιωματούχο των ρωσικών υπηρεσιών υγείας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ria-Novosti.

«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία το σύννεφο των ραδιενεργών σωματιδίων που δημιουργήθηκε μετά την έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο της Ιαπωνίας θα φτάσει στην Καμτσάτκα σε λιγότερο από 24 ώρες», δήλωσε η Νατάλια Γντάνοβα της υπηρεσίας υγειονομικού ελέγχου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria-Novosti.


newsday

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.