Θέμα χρόνου η κατάρρευση των αντιδραστήρων;

Posted: 14/03/2011 in World

ΠΛΗΡΩΣ ΕΚΤΕΘΙΜΕΝΟΙ ΟΙ ΡΑΒΔΟΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ Νο.2 ΣΤΗΝ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ – ΟΡΑΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΗΞΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΒΛΑΒΗ ΣΤΟ ΚΕΛΥΦΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ – ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΕΠΙΣΗΜΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ

Τελευταίες εξελίξεις

(13:33) Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων ανά περιοχή:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΙΓΙΑΤΖΙ, βορειοανατολική Ιαπωνία

– Τουλάχιστον 785 άνθρωποι έχει επιβεβαιωθεί ότι έχασαν τη ζωή τους σε Κεσενούμα, Ιγκασιματσουμπάρα και Σεντάι, αλλά σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, μόνο στην περιφέρεια Μιγιάτζι ενδέχεται να έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι.

– Περίπου 2.000 πτώματα εκβράστηκαν σε δύο ακτές, μεταξύ των οποίων και στις πόλεις Μιναμισανρίκου και Ισινομάκι.

– Η Μιναμισανρίκου είναι μία πόλη με πληθυσμό 17.000 κατοίκους, αλλά μετά το τσουνάμι αγνοούνται 10.000.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΥΑΤΕ, βορειοανατολική Ιαπωνία

– Έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος τουλάχιστον 574 ανθρώπων σε Οφουνάτο και Ρικουζεντακάτα.

– Η πόλη Ρικουζεντακάτα έχει πληθυσμό 23.000 κατοίκους και σχεδόν «εξαφανίστηκε», σύμφωνα με την πυροσβεστική. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αριθμό των επιζώντων. Το 80% και πλέον της πόλης έχει πλημμυρίσει.

– Στην πόλη Οτσούκι, από τους 15.000 κατοίκους, αγνοούνται οι 12.000.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ, βορειοανατολική Ιαπωνία

– Έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος περίπου 420 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων στις πόλεις Ιουάκι και Μιναμισόμα, ενώ αγνοούνται περίπου 1.200 άνθρωποι.

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Τόκιο – 7, Τσίμπα – 15, Ιμπαράκι – 19, Αομόρι – 3, Τοτσίγκι – 4, Καναγκάουα – 3, Χοκάιντο – 1, Γιαμαγκάτα – 1, Γκούνμα – 1

(13:17) Πλήρως εκτεθιμένοι οι ράβδοι του πυρηνικού καυσίμου σε έναν από τους αντιδραστήρες

Συναγερμός στην Φουκουσίμα. Σύμφωνα με την εταιρεία που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό, την Tokyo Electric Power Co., οι ράβδοι του πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα #2 που επλήγη από τον σεισμό έχουν πλέον αποκαλυφθεί πλήρως. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Jiji μετέδωσε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί η τήξη των ράβδων καυσίμου. Κάτι τέτοιο αυξάνει τον κίνδυνο να υποστεί βλάβη το κέλυφος του αντιδραστήρα και να υπάρξει ενδεχομένως διαρροή ραδιενέργειας, λένε οι εμπειρογνώμονες.

(13:03) Σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα

Οι κάτοικοι της ιαπωνικής πρωτεύουσας κλήθηκαν σήμερα να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις στα τρόφιμα που παρατηρούνται μετά το σεισμό της Παρασκευής. Τα ράφια σε πολλά καταστήματα τροφίμων ήταν άδεια. Για παράδειγμα, στη συνοικία Νερίμα του Τόκιο, εξαντλήθηκαν τα αποθέματα σε ρύζι, ψωμί και μακαρόνια.

(12:37) Προγραμματισμένα μπλακ άουτ στο Τόκιο

Η ιαπωνική εταιρία ηλεκτροδότησης Tokyo Electric Power Company ξεκίνησε σήμερα κυλυόμενα μπλακάουτ καθώς τα εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έχουν διακόψει τη λειτουργία τους εξαιτίας του σεισμού. Τμήματα της περιοχής του ευρύτερου Τόκιο βυθίστηκαν στο σκοτάδι ενόψει των ελλείψεων σε ηλεκτρική ενέργεια που εκτιμάται ότι κατά τις ώρες αιχμής θα φθάσουν τα 10.000 μεγκαβάτ.

(12:18) Σε εγρήγορση οι Ινδοί για τα δικά τους πυρηνικά εργοστάσια

Ο Ινδός πρωθυπουργός, Μανμοχάν Σινγκ, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα γίνει έλεγχος στα συστήματα ασφαλείας όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας, μετά το σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία, που προκάλεσαν ζημιές σε πυρηνικούς σταθμούς.

(12:03) «Έμφραγμα» στις γραμμές παραγωγής

Πολλές ιαπωνικές εταιρίες διέκοψαν την παραγωγή τους σήμερα μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την βορειοανατολική Ιαπωνία και προκάλεσε την καταστροφή πολλών εργοστασίων και σημαντικά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota ανακοίνωσε σήμερα πως θα διακόψει την παραγωγή της στην Ιαπωνία τουλάχιστον ως τις 16 Μαρτίου. Οι θυγατρικές της Toyota, αυτοκινητοβιομηχανίες Hino Motors και Daihatsu Motor, ανακοίνωσαν ότι θα πράξουν το ίδιο, ενώ η Isuzu Motors ανακοίνωσε ότι η εταιρία θα διακόψει την τοπική παραγωγή από σήμερα μέχρι την Παρασκευή. Η Honda Motor σταμάτησε την παραγωγή σε άγνωστο αριθμό εργοστασίων της εξαιτίας της έλλειψης ανταλλακτικών που προμηθεύεται από εργοστάσια στην πληγείσα περιοχή. Η Sony διέκοψε την παραγωγή στο εργοστάσιό της που κατασκευάζει κολλητικές ταινίες για βιομηχανική χρήση στην πόλη Κανούμα, βόρεια του Τόκιο, ενώ η Toshiba ανακοίνωσε ότι θα πράξει το ίδιο στη Φουκάγια, που επίσης βρίσκεται βόρεια του Τόκιο.

(11:17) Νέα επιχείρηση ψύξης στους αντιδραστήρες

Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι ψύχονται με ασφάλεια δυο πυρηνικοί αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό που επλήγη από το σεισμό, στις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, κοντά στο άλλο πυρηνικό συγκρότημα όπου αγωνίζονται ακόμα να ψύξουν τρεις υπερθερμασμένους αντιδραστήρες, μετέδωσαν τα τοπικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων, οι δυο πυρηνικοί αντιδραστήρες που ψύχονται με ασφάλεια βρίσκονται στο συγκρότημα Φουκουσίμα Νταϊνί κοντά στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊτσί.

(11:06) Αποκλείεται το ενδεχόμενο νέου «Τσερνόμπιλ»

Η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφαλείας απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο δυστυχήματος τύπου Τσερνόμπιλ στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα (βορειοανατολική Ιαπωνία), δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Στρατηγικής, τον οποίο επικαλέσθηκε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

(11:00) Ο «ακριβότερος» σεισμός στην ιστορία

Η εταιρία εκτίμησης κινδύνων AIR Worldwide θεωρεί πως οι ζημιές για τις ασφαλιστικές εταιρίες στην Ιαπωνία από τον σεισμό κυμαίνονται από 14,5 ως 34,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

(10:55) Ζώνη αποκλεισμού 20χλμ γύρω από τον πυρηνικό σταθμό

Οι αρχές επέβαλαν ζώνη αποκλεισμού ακτίνας είκοσι χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα και δέκα χιλιομέτρων γύρω από άλλο κοντινό πυρηνικό εργοστάσιο.

(10:53) «Ανησυχητική» η κατάσταση λέει ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν δήλωσε πως η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο παραμένει ανησυχητική και πως οι αρχές καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να περιορίσουν τη ζημιά. Νωρίτερα η TEPCO είχε ανακοινώσει πως τα επίπεδα ραδιενέργειας στην Φουκουσίμα ξεπέρασαν το επίπεδο ασφάλειας, αλλά αυτό δεν αποτελεί «άμεση απειλή» για την δημόσια υγεία.

(10:50) Οι Αμερικανοί απομακρύνουν τα πλοία τους από την περιοχή

Αμερικανικά πλοία και αεροπλάνα που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και παροχής βοήθειας απομακρύνθηκαν προσωρινά από τις ιαπωνικές ακτές στον Ειρηνικό, εξαιτίας της μικρής διαρροής ραδιενέργειας από το εργοστάσιο.

(10:36) Ανοιχτό το σενάριο «πυρηνικής καταστροφής»

Η κατάσταση μετά το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα είναι «ανησυχητική» και δεν μπορεί πλέον να αποκλεισθεί το σενάριο μίας πυρηνικής καταστροφής, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας Ερίκ Μπεσόν.

(10:33) Διακόπηκαν εκ νέου οι συγκοινωνίες

Ο μετασεισμός των 6,2R που εέγινε το πρωί στην Ιαπωνία προκάλεσε εκτεταμένες διακοπές στη λειτουργία των δημοσίων μεταφορών στο Τόκιο κατά την πρώτη ημέρα της επαναλειτουργίας των σιδηροδρόμων μετά το σεισμό της περασμένης εβδομάδας και το τσουνάμι. Μόνο το 10% των τραίνων της σημαντικής γραμμής που διέρχεται από το Τόκιο λειτουργεί, μετέδωσε η ιαπωνική τηλεόραση. Η λειτουργία των τραίνων στο αεροδρόμιο Ναρίτα του Τόκιο διακόπηκε και αυτή.

(09:55) Φυσιολογικά τα επίπεδα ραδιενέργειας στη ρωσική Απω Ανατολή

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας που καταγράφηκαν στη ρωσική Άπω Ανατολή είναι φυσιολογικά και ότι δεν υπάρχει λόγος εκκένωσης περιοχών έπειτα από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

(09:40) «Off» το σύστημα ψύξης και στον αντιδραστήρα #2

«Ο αντιδραστήρας Νο. 2 απώλεσε πλήρως το σύστημα ψύξης», δήλωσε αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NHK. Οι αντιδραστήρες #1 και #3 υπέστησαν αντίστοιχες βλάβες, που προκάλεσαν εκρήξεις στα κτίρια που στεγάζουν τους δύο αντιδραστήρες.

(09:36) Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» δίνουν το παρόν στην Ιαπωνία

Ομάδες από την οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα έφτασαν στην περιοχή Σεντάι, μια από τις κοντινότερες στο επίκεντρο του σεισμού. Η οργάνωση ανακοίνωσε πως η κατάσταση από ιατρικής πλευράς ελέγχεται, αλλά η ηλεκτροδότηση είναι περιορισμένη και οι άνθρωποι χρειάζονται τρόφιμα, κουβέρτες και νερό.

(09:13) Συλλυπητήρια από τον Κινέζο πρωθυπουργό

«Η Κίνα είναι επίσης μια χώρα που πλήττεται από σεισμούς και καταλαβαίνουμε πως νοιώθει τώρα ο λαός της Ιαπωνίας» δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Τζιαμπάο.

(09:10) Δεκάδες χώρες αποστέλνουν ομάδες βοήθειας

Περίπου 70 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Ιαπωνία. Εκτός από τους συμμάχους της, όπως οι ΗΠΑ, βοήθεια στις έρευνες προσέφεραν η Κίνα, αλλά και η πόλη Κανταχάρ του Αφγανιστάν. Και η Ινδονησία, που χτυπήθηκε από το τσουνάμι το 2004 με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 165.000 μόνο στη Σουμάτρα, προσέφερε βοήθεια, κυρίως ιατρική στην Ιαπωνία.

Νέες εκρήξεις και πανικός

Δύο νέες εκρήξεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας στον αντιδραστήρα υπ΄ αριθμόν 3 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, σκορπώντας πανικό και ανησυχία σχεδόν σε κάθε πολίτη αυτού του κόσμου, για την πιθανή παγκόσμια τραγωδία, που θα προκληθεί από μία ενδεχόμενη πυρηνική έκρηξη.

Προς το παρόν, σύμφωνα με την διαχειρίστρια Tokyo Electric Power (Tepco), η «καρδιά» του αντιδραστήρα είναι ανέπαφη και η πιθανότητα διαρροής ραδιενεργού υλικού είναι μικρή. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν αμέσως μετά τον τελευταίο μεγάλο μετασεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που καταγράφηκε σήμερα το πρωί. Οι αντιδραστήρες Νο.1 και Νο.2 του πυρηνικού σταθμού υπέστησαν αντίστοιχες βλάβες, που προκάλεσαν οι νέες εκρήξεις. Συγκεκριμένα το σύστημα ψύξης στον αντιδραστήρα #2 σταμάτησε να λειτουργεί και το επίπεδο του ύδατος μειώνεται, ενώ το κέλυφος του αντιδραστήρα #3 δεν έχει υποστεί ζημιές.

Το πρακτορείο ειδήσεων Jiji μετέδωσε ότι η Tepco προειδοποίησε όσους κατοίκους έχουν παραμείνει σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό να μείνουν στο εσωτερικό των σπιτιών τους, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε ότι, σύμφωνα με την Tepco, περίπου 11 εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό τραυματίστηκαν από τις σημερινές εκρήξεις.

Η ιαπωνική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει για πιθανή έκρηξη στον αντιδραστήρα #3 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στο κτίριο, που τον στεγάζει. Είναι αυτή η συγκέντρωση υδρογόνου έξω από τον αντιδραστήρα και μέσα στο κτήριο που κάνει τους ειδικούς να μην εφησυχάζουν, αφού, όπως λένε, υδρογόνο παράγεται μόνο κατά την κανονική λειτουργία της «καρδιάς» του αντιδραστήρα, οπότε για να υπάρχει υδρογόνο στον περιβάλλοντα χώρο σημαίνει ότι μέσα στον αντιδραστήρα συνεχίζονται οι πυρηνικές αντιδράσεις και πως κάποιου είδους διαρροή εκλύει υδρογόνο.

Οι τεχνικές ομάδες του πυρηνικού σταθμού εργάζονταν πυρετωδώς από την Παρασκευή, για να ψύξουν και να μειώσουν την πίεση των αντιδραστήρων. Η κύρια σεισμική δόνηση και το τσουνάμι που την ακολούθησε έθεσαν εκτός λειτουργίας τα συστήματα ψύξης των πυρηνικών αντιδραστήρων της Φουκουσίμα.

Παρόμοια έκρηξη σημειώθηκε το Σάββατο στον αντιδραστήρα #1 του ίδιου πυρηνικού σταθμού, που βρίσκεται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων βορειο-ανατολικά του Τόκιο. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί με συμπτώματα έκθεσης σε ραδιενέργεια άνω του επιτρεπτού επιπέδου.

Στους 1.612 οι νεκροί – Φόβοι ότι θα ξεπεράσουν τους 10.000

Επισήμως μέχρι στιγμής, η ιαπωνικές Αρχές έχουν ανακοινώσει ότι οι νεκροί από τον φονικό σεισμό και κυρίως από το καταστροφικό τσουνάμι που ακολούθησε ανέρχονται στους 1.612, αλλά υπάρχει μια βουβή, μακάβρια πεποίθηση, ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Ήδη, σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε ότι περίπου 2.000 πτώματα έχουν ξεβραστεί στις ακτές της επαρχίας Miyagi, η οποία επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη από το τσουνάμι. Εκτιμάται ότι χιλιάδες άνθρωποι παρασύρθηκαν από τα νερά που τραβήχτηκαν προς τον Ειρηνικό Ωκεανό, αμέσως μετά το πρώτο κύμα του τσουνάμι και ανήμποροι να κρατηθούν στην επιφάνεια πνίγηκαν και τώρα τα άψυχα σώματά τους ξεβράζονται στην ακτή με τα κανονικά κύματα της θάλασσας.

Μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο

Με μεγάλη πτώση 6,18% έκλεισε σήμερα την πρώτη συνεδρίασή του μετά τον καταστροφικό σεισμό το χρηματιστήριο του Τόκιο, με τους επενδυτές να εκφράζουν φόβους ότι οι συνέπειες της τραγωδίας αυτής θα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις. Η μετοχή της εταιρίας ηλεκτρισμού Tokyo Electric Power (Tepco) που εκμεταλλεύεται πυρηνικά εργοστάσια που παρουσιάζουν προβλήματα σημείωσε πτώση 23,57%, καθώς όσοι κατέχουν τίτλους της σπεύδουν να τις πουλήσουν.

Ο δείκτης Nikkei 225 κατέγραψε απώλειες 633,94 μονάδων για να μειωθεί στις 9.620,49 μονάδες.

Ο δείκτης Topix υποχώρησε κατά 68,55 μονάδες (-7,49%) για να κλείσει στις 846,96 μονάδες.

Ο όγκος των συναλλαγών έφθασε σε ιστορικό επίπεδο με τουλάχιστον 4,88 δισεκατομμύρια τίτλους, δηλαδή τουλάχιστον 2,5 φορές από τον συνήθη μέσο όρο λόγω των έντονων ανησυχιών μετά το σεισμό της Παρασκευής.

newsday

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.