Νέος πυρηνικός εφιάλτης στην Ιαπωνία – Ανεβαίνει δραματικά ο αριθμός των νεκρών – Tι λένε επιστήμονες

Posted: 14/03/2011 in Ellada

– Νέα έκρηξη τα ξημερώματα σε αντιδραστήρα πυρηνικού εργοστασίου
– Βίντεο και εικόνες δείχνουν καπνό από τον αντιδραστήρα Νο3
– Τι λένε επιστήμονες

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι ιαπωνικές αρχές για να αποφύγουν ένα σοβαρό πυρηνικό ατύχημα μετά τις νέες εκρήξεις σήμερα στον αντιδραστήρα υπ΄αριθμόν 3 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

Δύο εκρήξεις σημιεώθηκαν σήμερα στο επίπεδο του αντιδραστήρα 3 και, σύμφωνα με την διαχειρίστρια Tokyo Electric Power (Tepco) , ο αντιδραστήρας είναι ανέπαφος και η πιθανότητα διαρροής ραδιενεργού υλικού είναι μικρή. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν αμέσως μετά από νέο μετασεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών στον κύριο σεισμό των 9 βαθμών που ισοπέδωσε την περιοχή.

Το πρακτορείο ειδήσεων Jiji μετέδωσε ότι η Tepco προειδοποίησε όσους κατοίκους έχουν παραμείνει σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό να μείνουν στο εσωτερικό των σπιτιών τους, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε ότι, σύμφωνα με την Tepco, εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό τραυματίσθηκαν από τις σημερινές εκρήξεις.

Η ιαπωνική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει για πιθανή έκρηξη στον αντιδραστήρα 3 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στο κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα. Η ιαπωνική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες όπου φαίνεται καπνός να βγάινει από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Οι τεχνικές ομάδες του πυρηνικού σταθμού εργάζονταν πυρετωδώς από την Παρασκευή για να μειώσουν την πίεση των αντιδραστήρων, όταν η κύρια σεισμική δόνηση και το τσουνάμι που ακολούθησαν έθεσαν εκτός λειτουργίας τα συστήματα ψύξης των πυρηνικών αντιδραστήρων της Φουκουσίμα.

Παρόμοια έκρηξη σημειώθηκε το Σάββατο στον αντιδραστήρα υπ΄αριθμόν 1 του ίδιου πυρηνικού σταθμού, που βρίσκεται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων βορειο-ανατολικά του Τόκιο.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΟ NEWSIT – «ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟ ΝΕΡΟ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ»

«‘Oπως αναμέναμε έγινε και δεύτερη έκρηξη σε διαφορετικό πυρηνικό αντιδραστήρα του ίδιου συγκροτήματος, τον λεγόμενο αντιδραστήρα 3», δήλωσε στο Νewsit, ο πυρηνικός φυσικός και πρώην διευθυντής ερευνών στον Δημόκριτο, Ανδρέας Θεοφίλου.

Kαι συνεχίζει: «Οι επιστήμονες αυτή τη στιγμή προσπαθούν με διάφορους τρόπους να κάνουν ψύξη της καρδιάς του αντιδραστήρα αλλά η κατάσταση είναι δύσκολη. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται ειναι τόσο μεγάλες που μόνο λίγα δευτερόλεπτα εάν σταματήσει η ψύξη του αντιδραστήρα αρχίζει η τήξη και τότε εκλυονται ραδιενεργά ισότοπα. Μέσα στο χώρο του αντιδραστήρα μαζεύονται υδρογονο και οξυγόνο και αυτό είναι εκρηκτικό μίγμα. Όσο περισσότερες είναι οι ποσότητες των αερίων τοσο μεγαλύτερη είναι η έκρηξη. Σε κάθε περίπτωση δεν θα έχουμε τις επιπτώσεις του Τσερνομπίλ εάν η ραδιενέργεια δεν φύγει σε μεγάλο ύψος. Με τη στεριά μπορεί να μην έχουμε πρόβλημα όμως έχουμε με τη θάλασσα. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι για να πετύχουν ψύξη στους αντιδραστήρες χρησιμοποιουν θαλασσινό νερό το οποίο στη συνέχεια αφού έχει γίνει ραδιενεργό επιστρέφει στη θάλασσα, άρα καταλαβαίνουμε πως αυτό είναι θα δημιουργήσει τεράστια οικολογική καταστροφή».

Από το εργοστάσιο φαίνεται να βγαίνει άσπρος καπνός ενώ η περιοχή έχει εκκενωθεί από την Παρασκεύη. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν και σε εκκενώσεις άλλων περιοχών σε μεγαλύτερη ακτίνα για περισσότερη ασφάλεια

Το σύστημα ψύξης σταμάτησε να λειτουργεί και το επίπεδο του ύδατος μειώνεται στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

Οι αντιδραστήρες Νο.1 και Νο.2 του πυρηνικού σταθμού υπέστησαν αντίστοιχες βλάβες, που προκάλεσαν εκρήξεις στα κτίρια που στεγάζουν τους δύο αντιδραστήρες.

«Ο αντιδραστήρας Νο. 2 απώλεσε πλήρως το σύστημα ψύξης», δήλωσε αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Στη Βιένη, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (IAEA) ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τον ιάπωνα πρωθυπουργό, το κέλυφος του αντιδραστήρα Νο 3 δεν έχει υποστεί ζημίες από τη σημερινή έκρηξη στο κτίριο του αντιδραστήρα Νο. 3.

Ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα, ο οποίος επλήγη από τον σεισμό των 9 βαθμών την Παρασκευή και το τσουνάμι που ακολούθησε , διαθέτει έξι αντιδραστήρες. Βρίσκεται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων βορειο-ανατολικά του Τόκιο, της ιαπωνικής μεγαλούπολης των 35 εκατομμυρίων κατοίκων.

Μία αρχική εκτίμηση του μετασεισμού από τον κρατικό γεωδυναμικό επιστημονικό φορέα, κάνει λόγο για μέγεθος της τάξης των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Εν τω μεταξύ το πρακτορείο ειδήσεων του Κιότο, ανέφερε ότι ένα νέο τσουνάμι ύψους άνω των τριών μέτρων μπορούσε να πλήξει τις επόμενες ώρες τις παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας στον Ειρηνικό ωκεανό, συμπεριλαμβανομένου του νομού της Φουκουσίμα, όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο. Όμως λίγο μετά τις 06:00 το πρωί ώρα Ελλάδος οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν την άρση της προειδοποίησης για τσουνάμι στις βόρειο-ανατολικές αρχές της χώρας

Περισσότερα από 2.000 σώματα αγνοουμένων μετά τον καταστροφικό σεισμό των 9 Ρίχτερ και το φονικό τσουνάμι, που τον ακολούθησε και σάρωσε τις βόρειο-ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, την περασμένη Παρασκευή, βρέθηκαν τη Δευτέρα σε δύο ακτές του νομού Μιγιάκι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων του Κιότο.

Τα σώματα βρέθηκαν στη χερσόνησο Ότζικα της περιοχής που δέχθηκε τη μεγαλύτερη σφοδρότητα της έντασης της θεομηνίας που έπληξε την Ιαπωνία την περασμένη Παρασκευή.

Η πόλη Μιναμισανρίκου δεν υπάρχει πιά. Τέσσερις μέρες μετά τον σεισμό και πάνω από 10.000 άνθρωποι αγνοούνται.
Οι ανταποκριτές που φτάνουν σιγά – σιγά στις κατεστραμμένες περιοχές στέκονται αμήχανα μπροστά στα συντρίμμια και δεν μπορουν να βρουν λόγια να περιγράψουν όσα βλέπουν.
Πρωτόγνωρες εικόνες που μόνο σε ταινίες καταστροφής έχουμε δει μόνο που τώρα είναι αληθινές. H πόλη Μιναμισανρίκου, σβήστηκε από τον χάρτη.
Η θάλασσα μπήκε στην πόλη αυτή σε βάθος 2 χιλιομέτρων. Τα μόνα κτίρια που στέκουν όρθια αλλά λαβωμένα είναι ένα κυβερνητικό κτίριο και ένα νοσοκομείο.

‘Ολη η υπόλοιπη πόλη έχει ισοπεδωθεί!

‘Ανθρωποι από διάφορες περιοχές του πλανήτη ζουν και εργάζονται σε πολλές πόλεις καταθέτουν συνεχώς τις μαρτυρίες τους:
Η Stephanie Leung στην πόλη Χαμαμάτσου διηγείται: «Είμαι καθηγήτρια αγγλικών στην Ιαπωνία και η καταγωγή μου είναι από την Σκωτία. Καθόμουν με τους άλλους καθηγητές σε μια αίθουσα και πριν από λίγο άρχισαν να χτυπούν ταυτόχρονα τα κινητά όλων των ιαπώνων που ήταν εκεί. ‘Ηταν ειδοποιήσεις για σεισμό στο Ναγκάνο.

‘Ενας από τους απεσταλμένους του BBC στην Ιαπωνία, ο Clive Myrie, λέει οτι στην πόλη Σεντάϊ, εκτός από την ιστορία του 60χρονου που σώθηκε απο θαύμα ταξιδέυοντας πάνω στην σκεπή του σπιτιού του για 2 μέρες, η απόγνωση δεν έχει πάψει να υπάρχει. Και πως να μην υπάρχει αφού το μόνο που γίνεται πλέον είναι να απομακρύνονται τα συντρίμμια και να ξεθάβονται άνθρωποι νεκροί!

O Shin Katayamain Koganei γράφει στο BBC: «Ζω στην πόλη Κογκανέϊ που βρίσκεται 15 χλμ δυτικά του Τόκιο. Η πόλη μας δεν έπαθε καμμία ζημιά όμως επικρατεί μια υστερία. Μετά τα νέα για τις διακοπές ρεύματος όλοι οι κάτοικοι έτρεξαν στα πολυκαταστήματα και άδειασαν τα ράφια από εμφιαλωμένα νερα, χαρτί υγείας, φακούς, μπαταρίες, ραδιόφωνα, ρύζι και έτοιμο φαγητό.»
Και οι ουρές σε πρατήρια βενζίνης, σε σουπερ μάρκετ ή για λίγο πόσιμο νερό είναι ατειλείωτες.

newsit

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s