Προς ανάκληση η παράταση ζωής των πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας

Posted: 14/03/2011 in World

Ο πυρηνικός συναγερμός που έχει σημάνει στην Ιαπωνία μπορεί να οδηγήσει σε μείζονα αναθεώρηση της πολιτικής που ακολουθούν στον τομέα αυτό οι ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ελβετία αναστέλει τα σχέδια για νέα πυρηνικά εργοστάσια, ενώ ενδέχεται να «παγώσει» και η απόφαση της Γερμανίας για την παράταση ζωής των πυρηνικών σταθμών της χώρας -ζήτημα καίριας σημασίας στις φετινές περιφερειακές εκλογές. Εντολή για επανέλεγχο των συστημάτων ασφαλείας όλων των πυρηνικών σταθμών της χώρας έδωσε, εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ινδίας.

Με την Ιαπωνία να αγωνίζεται να ελέγξει την κρίση που έχει ξεσπάσει, η συζήτηση για τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας έρχεται και πάλι στο προσκήνιο.

Στη Γερμανία, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 70% των κατοίκων αντιτίθενται στην πυρηνική ενέργεια. Περίπου 40.000 άνθρωποι σχημάτισαν το Σάββατο μια ανθρώπινη αλυσίδα κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο Νεκαρβεστάιμ, έξω από τη Στουτγάρδη, για να διαμαρτυρηθούν για την κυβερνητική πολιτική. Η διαδήλωση είχε προγραμματιστεί πριν την καταστροφή στην Ιαπωνία.

«Το δυστύχημα στην Ιαπωνία μπορεί να οδηγήσει σε μείζονα αναθεώρηση της πολιτικής της Ευρώπης» λέει ο Χένρικ Πάουλιτς από την Οργάνωση Διεθνών Φυσικών για την Αποτροπή του Πυρηνικού Πολέμου. «Οι κυβερνήσεις δεν έχουν μιλήσει με ειλικρίνεια για τα επίπεδα ασφαλείας του τομέα της πυρηνικής ενέργειας» αναφέρει, σύμφωνα με τους New York Times.

Βρετανοί, Γάλλοι και Γερμανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν το Σαββατοκύριακο να διαβεβαιώσουν την κοινή γνώμη ότι δυστυχήματα σαν κι αυτό της Ιαπωνίας δεν μπορεί να συμβούν στις χώρες τους, ή οπουδήποτε στην Ευρώπη, λόγω της γεωλογίας του εδάφους.

Η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ έλαβε πρόσφατα την επίμαχη απόφαση να παρατείνει τη ζωή των 17 πυρηνικών εργοστασίων της χώρας κατά 12 χρόνια. Τώρα θα αντιμετωπίσει πιέσεις να αναθεωρήσει την απόφαση αυτή. Η διαδήλωση του Σαββάτου έγινε στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, όπου το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα θα δώσει μάχη σε δύο εβδομάδες.

Ήδη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε δήλωσε ότι μπορεί να ανασταλεί η κυβερνητική απόφαση για την παράταση ζωής των πυρηνικών σταθμών. Ο Βέστερβελε, ηγέτης των συγκυβερνώντων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, επισήμανε ότι πρέπει να ελεγχθεί η ασφάλεια των παλαιότερων πυρηνικών σταθμών και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ορισμένοι να κλείσουν.

Ανάλογη δήλωση έκανε και ο κοινοτικός επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ. Επισήμανε τη Δευτέρα ότι πρπει να γίνει ενδελεχής έλεγχος στην ασφάλεια των απαρχαιωμένων πυρηνικών εργοστασίων της Γερμανίας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι σταθμοί αυτοί να κλείσουν, εάν χρειαστεί.

Μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο, ο Ετινγκερ τόνισε ότι η κρίση στο ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα άλλαξε τον κόσμο και έθεσε το ερώτημα, τί θεωρείται ασφαλές και διαχειρίσιμο.

Ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ πρόκειται να συγκαλέσει στις αρχές της εβδομάδας μία διάσκεψη των αρμοδίων ευρωπαϊκών αρχών για την πυρηνική ασφάλεια.

Εν τω μεταξύ, στην Ινδία ο πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ έδωσε εντολή να γίνει επανέλεγχος των συστημάτων ασφαλείας όλων των πυρηνικών σταθμών της χώρας.

Το υπουργείο Ατομικής Ενεργείας της Ινδίας και οι υπηρεσίες του «έλαβαν εντολή να προβούν αμέσως σε νέο τεχνικό έλεγχο όλων των συστημάτων ασφαλείας των πυρηνικών σταθμών μας ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις ότι οι σταθμοί αυτοί μπορούν να αντέξουν σε τεράστιες φυσικές καταστροφές, όπως τα τσουνάμι και οι σεισμοί».
Newsroom ΔΟΛ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.