Πως κατασκευάστηκε το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα

Posted: 14/03/2011 in World

Φτιάχτηκε τη δεκαετία του ’60 με όλες όμως τις αντισεισμικές προδιαγραφές. O καθηγητής κ.Καρύδης εξηγεί πως φτιάχτηκε το συγκεκριμένο εργοστάσιο με φωτογραφίες ντοκουμέντα.

Ο σταθμός κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 60 και όπως λένε οι ειδικοί ήταν έτοιμος να βάλει λουκέτο σε λίγα χρόνια.
Η κατασκευή του όμως έγινε με την παραμικρή λεπτομέρειες και ειδικά για την εποχή τότε είχε πρωτοποριακές προδιαγραφές αντισεισμικού χαρακτήρα.
Στο βίντεο ο κ.Παναγιώτης Καρύδης ομότιμος Καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας εξηγεί πως φτιάχτηκε ο σταθμός.

«Γερασμένος» κι έτοιμος να κλείσει ήταν ο πυρηνικός σταθμός στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα μετά τον φονικό σεισμό και το σαρωτικό τσουνάμι. Αυτό τονίζει στην εφημερίδα το “Έθνος” ο Ελληνας μηχανικός Δημήτρης Παπανδρέου, στέλεχος γαλλογερμανικής εταιρείας κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων και υπεύθυνος της ομάδας για τη θωράκισή τους από σεισμούς, εκρήξεις και πτώσεις αεροσκαφών.

«Τα σημερινά προβλήματα προέκυψαν λίγο πριν τεθεί εκτός λειτουργίας», σημειώνει και προσθέτει πως οι Ιάπωνες είχαν προγραμματίσει μέσα στον Μάρτιο να τον απενεργοποιήσουν. «Ο σταθμός κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1960. Οσο κι αν προσπαθήσεις να τον εκσυγχρονίσεις και να τον θωρακίσεις με καλύτερα υλικά, το ατσάλι ή το μπετόν του θα είναι πάντα με τις προδιαγραφές του ’60».

Ο ίδιος εμφανιζόταν χθες αισιόδοξος για τον έλεγχο της κατάστασης. «Φαίνεται πως μέσα στον πυρήνα τα 2/3 των ραδιενεργών στοιχείων βρίσκονται έξω από το ψυκτικό νερό. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Τα στοιχεία αυτά εξακολουθούν να εκπέμπουν θερμότητα. Οι Ιάπωνες πλημμυρίζουν τον αντιδραστήρα με θαλασσινό νερό, για να εμποδίσουν την ανεξέλεγκτη αύξηση της θερμοκρασίας στον πυρήνα και να κερδίσουν χρόνο για να φτιάξουν τις βλάβες. Αυτό είναι μια λύση προσωρινή. Αλλά δεν ανησυχώ. Πιστεύω θα μπορέσουν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να επαναλειτουργήσουν τα συστήματά τους».

Για τον κ. Παπανδρέου το πυρηνικό δράμα που εκτυλίσσεται είναι εθνική υπόθεση της Ιαπωνίας. «Επ ουδενί», υποστηρίζει, δεν πρόκειται να επηρεαστεί η Ελλάδα ή η Ευρώπη, ακόμη και στο χειρότερο σενάριο της έκρηξης του αντιδραστήρα. Το σημείο?κλειδί, προσθέτει, είναι το ύψος στο οποίο θα ανέβουν τα ραδιενεργά στοιχεία στην ατμόσφαιρα.

«Στο Τσέρνομπιλ, οι Ουκρανοί χρησιμοποιούσαν ως ρυθμιστή τον γραφίτη, που λειτούργησε σαν φουγάρο, εκτοξεύοντας πολύ ψηλά τα ραδιενεργά υλικά. Ετσι μεταφέρθηκαν από τα ρεύματα σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Οι Ιάπωνες και οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν ως ρυθμιστή το νερό. Ακόμη κι αν γίνει έκρηξη, τα ραδιενεργά στοιχεία θα μείνουν σε σχετικά μικρό ύψος και η διάχυσή τους δεν θα είναι ανεξέλεγκτη».

Μικρές πιθανότητες δίνει στο σενάριο της ολικής τήξης του πυρήνα από πολύ υψηλές θερμοκρασίες. «Ο πυρήνας θα λιώσει τελείως και θα εκλυθούν στην ατμόσφαιρα τα ραδιενεργά στοιχεία αν όλα πάνε κακώς», σημειώνει ο κ. Παπανδρέου. Ο Ελληνας ειδικός πιστεύει πως για τα προβλήματα φταίει το τσουνάμι και όχι ο σεισμός. «Με το τσουνάμι, μάλλον λόγω λάσπης, βούλωσαν τα φίλτρα που διοχετεύουν το θαλασσινό νερό στην καρδιά του αντιδραστήρα».

newsit

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s