Συναγερμός στα ευρωπαϊκά κράτη που έχουν πυρηνικά εργοστάσια – Αναθεωρούν πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Posted: 14/03/2011 in World

Ο πυρηνικός συναγερμός που έχει σημάνει στην Ιαπωνία μπορεί να οδηγήσει σε μείζονα αναθεώρηση της πολιτικής που ακολουθούν στον τομέα αυτό οι ευρωπαϊκές χώρες, είτε αυτές που κατασκευάζουν ήδη πυρηνικά εργοστάσια είτε εκείνες που σκέφτονται αυτή την επιλογή για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.

Με την Ιαπωνία να αγωνίζεται να ελέγξει την κρίση που έχει ξεσπάσει, η συζήτηση για τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας έρχεται και πάλι στο προσκήνιο.

Στη Γερμανία, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 70% των κατοίκων αντιτίθενται στην πυρηνική ενέργεια. Κάπου 40.000 άνθρωποι σχημάτισαν το Σάββατο μια ανθρώπινη αλυσίδα κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο Νεκαρβεστάιμ, έξω από τη Στουτγάρδη, για να διαμαρτυρηθούν για την κυβερνητική πολιτική.

«Το δυστύχημα στην Ιαπωνία μπορεί να οδηγήσει σε μείζονα αναθεώρηση της πολιτικής της Ευρώπης», λέει ο Χένρικ Πάουλιτς από την Οργάνωση Διεθνών Φυσικών για την Αποτροπή του Πυρηνικού Πολέμου. «Οι κυβερνήσεις δεν έχουν μιλήσει με ειλικρίνεια για τα επίπεδα ασφαλείας του τομέα της πυρηνικής ενέργειας».

Βρετανοί, γάλλοι και γερμανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν το Σαββατοκύριακο να διαβεβαιώσουν την κοινή γνώμη ότι δυστυχήματα σαν κι αυτό της Ιαπωνίας δεν μπορεί να συμβούν στις χώρες τους, ή οπουδήποτε στην Ευρώπη, λόγω της γεωλογίας του εδάφους.

Η κυβέρνηση της Αγγελα Μέρκελ έλαβε πρόσφατα την επίμαχη απόφαση να παρατείνει τη ζωή των 17 πυρηνικών εργοστασίων της χώρας κατά 12 χρόνια. Τώρα θα αντιμετωπίσει πιέσεις να αναθεωρήσει την απόφαση αυτή. Η διαδήλωση του Σαββάτου έγινε στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, όπου το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα θα δώσει μάχη σε δύο εβδομάδες.

«Γνωρίζουμε πόσο ασφαλή είναι τα εργοστάσιά μας, όπως γνωρίζουμε ότι δεν αντιμετωπίζουμε απειλή από σεισμό ή τσουνάμι», δήλωσε η Μέρκελ μετά την έκτακτη σύσκεψη που έκανε το Σάββατο με ορισμένους υπουργούς, περιλαμβανομένου του υπουργού Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν. «Θα αποκομίσουμε και θα αναλύσουμε τα διδάγματα από τα γεγονότα της Ιαπωνίας».

Ο Ρέτγκεν, που έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις του για την πυρηνική ενέργεια, δήλωσε στην τηλεόραση ότι το νέο πυρηνικό δυστύχημα σημειώθηκε σε μια χώρα με πολύ υψηλά κριτήρια ασφαλείας. «Αυτός είναι ο λόγος που λαμβάνουμε το ζήτημα τόσο σοβαρά υπόψη μας. Το θεμελιώδες ερώτημα είναι κατά πόσον μπορούμε να προφυλαχθούμε απ’όλους τους κινδύνους, και αυτό θα μελετήσουμε».

Η αντιπολίτευση όμως αξιοποίησε την κρίση για να επιτεθεί τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας, που «προώθησε την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων ακόμη και σε περιοχές όπου γίνονται πόλεμοι. Αυτό πρέπει να σταματήσει».

Στην ανατολική Ευρώπη, οι κυβερνήσεις δεν αντέδρασαν με ενιαίο τρόπο στο δυστύχημα

Ο πολωνός πρωθυπουργός βεβαίωσε ότι τα εργοστάσια στη χώρα του θα κατασκευαστούν με κριτήριο τη μέγιστη ασφάλεια, προσθέτοντας ότι στην Πολωνία δεν υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα.
Στην πυρηνική ενέργεια έχουν στραφεί επίσης η Λιθουανία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία και η Ρουμανία. Αλλά οι αποφάσεις εκεί καθυστερούν λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ ρωσικών, γαλλικών και αμερικανικών εταιρειών για το ποιος θα κατασκευάσει τους αντιδραστήρες.

newsit

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s