Τραγωδία δίχως τέλος-ψάχνουν για επιζώντες σε βυθισμένες πόλεις

Posted: 14/03/2011 in World


Αγνοούνται 12.000 από τους 15.000 κατοίκους πόλης-κραυγάζουν για βοήθεια οι Ιάπωνες-απέτυχε η νέα ψύξη των ράβδων- υπολογίζεται ότι πάνω από 10.000 είναι οι νεκροί

Τελευταίες εξελίξεις

Κραυγάζουν για βοήθεια οι Ιάπωνες
Η Ιαπωνία ζήτησε επισήμως από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) την αποστολή ομάδας ειδικών μετά τις εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, όπως δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ Γιουκίγια Αμάνο.

Η ΙΑΕΑ έχει προτείνει ήδη από την Παρασκευή τη βοήθειά της στην Ιαπωνία.

Ο Αμάνο προσέθεσε ότι ο πολύ ισχυρός σεισμός και το τσουνάμι προκάλεσαν προβλήματα και πλημμύρισαν πυρηνικούς σταθμούς στην Ιαπωνία, αλλά σημείωσε ότι το κέλυφος των αντιδραστήρων των σταθμών αυτών παραμένει ανέπαφο και η διαρροή ραδιενέργειας ήταν περιορισμένη.
«Οι ιαπωνικές αρχές εργάζονται όσο πιο σκληρά μπορούν, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στους πυρηνικούς τους σταθμούς και να εγγυηθούν την ασφάλειά τους», σημείωσε.
Παράλληλα τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν λίγο νωρίτερα επικαλούμενα την εταιρεία διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού Tokyo Electric Power (Tepco) ότι μειώθηκε εκ νέου το επίπεδο του νερού στον αντιδραστήρα αριθμός 2 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία.
Η Tepco είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι κατάφερε να τροφοδοτήσει με θαλασσινό νερό τον αντιδραστήρα ώστε να βυθιστούν μέχρι το μέσον οι ράβδοι πυρηνικού καυσίμου, οι οποίοι είναι πιθανόν να έχουν ήδη αποκαλυφθεί μια πρώτη φορά.
«Το επίπεδο του νερού, το οποίο εξυπηρετεί στην ψύξη, ξανακατέβηκε λόγω της εξάτμισης του, η οποία οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας», εξήγησε ειδικός στο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.
Αν οι ράβδοι καυσίμου δεν ψυχθούν, εγκυμονεί ο κίνδυνος τήξης τους και ως εκ τούτου πρόκλησης βλάβης στον πυρήνα του αντιδραστήρα. Την επικίνδυνη αυτή κατάσταση θέλουν πάση θυσία να αποτρέψουν οι ειδικοί της Tepco και οι αρχές.
Παράλληλα, μετά την είδηση για τη μεγάλη έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, το φωτοειδησεογραφικό πρακτορείο EPA έδωσε εντολή σε όλους τους φωτογράφους του στην περιοχή αυτή να φύγουν αμέσως, κρίνοντας σημαντικότερη όλων την ασφάλεια των εργαζομένων του.
Την ίδια στιγμή το ιαπωνικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 72.945 κτίρια καταστράφηκαν ή κρίθηκαν μονίμως ακατάλληλα για χρήση μετά το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την Ιαπωνία.
Το παλιρροϊκό κύμα σάρωσε μεγάλα τμήματα παράκτιας γης στη βορειοανατολική Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένου σχεδόν ολόκληρου του λιμανιού Μιναμισανρίκου.

Απέτυχε εκ νέου η ψύξη των καυσίμων

Μειώθηκε εκ νέου το επίπεδο του νερού στον αντιδραστήρα αριθμός 2 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μεταδίδουν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα την εταιρεία διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού Tokyo Electric Power (Tepco).
Το γεγονός αυτό εμποδίζει την ψύξη των ράβδων καυσίμου του αντιδραστήρα.

«Ραγίζει η καρδιά μου»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επανέλαβε σήμερα την αλληλεγγύη του προς την Ιαπωνία, που χτυπήθηκε από το χειρότερο σεισμό στη σύγχρονη ιστορία της, υποσχόμενος και πάλι να παράσχει κάθε απαραίτητη βοήθεια στο Τόκιο.
«Ραγίζει η καρδιά μου βλέποντας τις εικόνες της καταστροφής στην Ιαπωνία», είπε ο Ομπάμα κατά την επίσκεψή του σε ένα σχολείο του Άρλινγκτον, στα προάστια της Ουάσινγκτον.
«Είπα στον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας (Ναότο Καν) ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια, σε μια περίοδο που η Ιαπωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλές καταστροφές. Θα σταθούμε αλληλέγγυοι με τους Ιάπωνες στις δύσκολες ημέρες που αναμένονται», πρόσθεσε.
Μια ομάδα αποτελούμενη από 144 Αμερικανούς διασώστες έφτασε σήμερα στη βόρεια Ιαπωνία προκειμένου να βοηθήσει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης των επιζώντων, μετά το σεισμό και το τσουνάμι της Παρασκευής.
Το αεροπλανοφόρο Ronald Reagan κατέπλευσε το πρωί της Κυριακής στη βορειοανατολική Ιαπωνία με σκοπό να βοηθήσει τον ιαπωνικό στρατό που έχει αναλάβει τις έρευνες στην περιοχή αυτή. Η Ιαπωνία έχει ζητήσει να χρησιμοποιήσει το αεροπλανοφόρο για να ανεφοδιάζονται τα ελικόπτερά της. Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει στείλει στην πληγείσα περιοχή 100.000 στρατιώτες, δηλαδή περίπου το 40% των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Υπολογίζουν πάνω από 10.000 νεκρούς

Το ενδεχόμενο να ξεπεράσουν τα 10.000 τα θύματα από τη βιβλική καταστροφή στην Ιαπωνία, επισείουν οι ειδικοί. Στο μεταξύ, απίθανο χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης το ενδεχόμενο να συμβεί μια μεγάλη έκρηξη στο επίπεδο του αντιδραστήρα αριθμός 2 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ο οποίος έχει υποστεί ζημιές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ειδικών, τεράστιες θα είναι οι οικονομικές ζημιές από το σεισμό και το τσουνάμι στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Το θέμα θα συζητήσουν και οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών.
Η Ρωσία προτίθεται να χορηγήσει περίπου 6.000 μεγαβάτ ηλεκτρικού ρεύματος στην Ιαπωνία, ενώ η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom είναι έτοιμη να τροφοδοτήσει την Ιαπωνία με 200.000 τόνους φυσικού αερίου σε υγρή μορφή, τον Απρίλιο και το Μάιο.

Πως κατέρρευσαν τα συστήματα ασφαλείας των αντιδραστήρων

Δείτε σε αυτό το ενημερωτικό βίντεο που επιμελήθηκε το Reuters με πλάνα από την ιαπωνική τηλεόραση, το πώς και το γιατί απέτυχαν τα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα:
Μόλις έγινε ο σεισμός ο αντιδραστήρας έκλεισε όπως προβλεπόταν. Αλλά οι ράβδοι του πυρηνικού καυσίμου ήταν ακόμα ζεστοί. Κρύο νερό θα έπρεπε να συνεχίζει να κυκλοφορεί στον αντιδραστήρα για να τους ψύξει, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Τότε μπήκε σε λειτουργία το δεύτερο σύστημα ψύξης. Με τη βοήθεια κινητήρα ντήζελ, μια δεύτερη γεννήτρια μπήκε σε λειτουργία για να κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά. Όταν όμως μετά από μία ώρα το τσουνάμι χτύπησε τον πυρηνικό σταθμό, αυτή η γεννήτρια σταμάτησε να λειτουργεί. Έτσι το σύστημα πέρασε αυτόματα στον τρίτο κατά σιερά αυτόματο τρόπο ψύξης. Ο ατμός που δημιουργείται μέσα στον αντιδραστήρα από το νερό που εξατμίζεται λόγω των καυτών ράβδων μετατρέπεται και πάλι σε νερό και επιστρέφει στον αντιδραστήρα. Κάποια όμως ανεξήγητη μέχρι στιγμής διαρροή του ατμού από τον αντιδραστήρα, έριξε την στάθμη του νερού μέσα σε αυτόν, με αποτέλεσμα σταδιακά να μείνουν ακάλυπτες από το νερό οι ράβδοι και η θερμοκρασία να ανεβαίνει πλέον μέχρι και τους 1.200 βαθμούς Κελσίου. Έτσι υπάρχει κίνδυνος να λιώσουν οι ράβδοι (πυρηνική τήξη) και να προκληθεί έκρηξη. Για να εμποδίσουν αυτή την εξέλιξη, οι Ιάπωνες διοχέτευσαν θαλασσινό νερό στον αντιδραστήρα για να υποκαταστήσουν πρόχειρα τα τρία συστήματα ασφαλείας που απέτυχαν να τον ψύξουν.

Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων ανά περιοχή:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΙΓΙΑΤΖΙ, βορειοανατολική Ιαπωνία
– Τουλάχιστον 785 άνθρωποι έχει επιβεβαιωθεί ότι έχασαν τη ζωή τους σε Κεσενούμα, Ιγκασιματσουμπάρα και Σεντάι, αλλά σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, μόνο στην περιφέρεια Μιγιάτζι ενδέχεται να έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι.
– Περίπου 2.000 πτώματα εκβράστηκαν σε δύο ακτές, μεταξύ των οποίων και στις πόλεις Μιναμισανρίκου και Ισινομάκι.
– Η Μιναμισανρίκου είναι μία πόλη με πληθυσμό 17.000 κατοίκους, αλλά μετά το τσουνάμι αγνοούνται 10.000.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΥΑΤΕ, βορειοανατολική Ιαπωνία
– Έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος τουλάχιστον 574 ανθρώπων σε Οφουνάτο και Ρικουζεντακάτα.
– Η πόλη Ρικουζεντακάτα έχει πληθυσμό 23.000 κατοίκους και σχεδόν «εξαφανίστηκε», σύμφωνα με την πυροσβεστική. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αριθμό των επιζώντων. Το 80% και πλέον της πόλης έχει πλημμυρίσει.
– Στην πόλη Οτσούκι, από τους 15.000 κατοίκους, αγνοούνται οι 12.000.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ, βορειοανατολική Ιαπωνία
– Έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος περίπου 420 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων στις πόλεις Ιουάκι και Μιναμισόμα, ενώ αγνοούνται περίπου 1.200 άνθρωποι.
Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Τόκιο – 7, Τσίμπα – 15, Ιμπαράκι – 19, Αομόρι – 3, Τοτσίγκι – 4, Καναγκάουα – 3, Χοκάιντο – 1, Γιαμαγκάτα – 1, Γκούνμα – 1

Μετατοπίστηκε ο πλανήτης

Κατά το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης των Ηνωμένων Πολιτειών, ο σεισμός μετακίνησε την ακτογραμμή της Ιαπωνίας, αλλά και τον άξονα της Γης- κατά 16,5 εκατοστά.

Οι σταθμοί που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο μετακινήθηκαν προς τα ανατολικά ακόμη και κατά 4 μέτρα. Η Ιαπωνία είναι «πλατύτερη απ’ όσο ήταν πριν», λέει ο γεωφυσικός του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Ρος Στιν. Ο συνάδελφός του Κένεθ Χάντνατ διευκρινίζει ωστόσο ότι δεν μετακινήθηκε ολόκληρη η Ιαπωνία πιο κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι μεγαλύτερες μετακινήσεις, λέει, παρατηρήθηκαν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Όπως υπολόγισαν επιστήμονες της NASA εξάλλου, αυτή η ανακατανομή της μάζας της Γης λόγω του σεισμού ενδέχεται να έκανε τη μέρα μικρότερη κατά σχεδόν 2 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Οι ίδιοι επιστήμονες λένε ότι αυτό που τους προκάλεσε τη μεγαλύτερη έκπληξη αναφορικά με το σεισμό ήταν το ίδιο το μέγεθός του, καθώς τα τελευταία 300 χρόνια δεν έχει σημειωθεί σεισμός μεγαλύτερος από 8 Ρίχτερ στην ιαπωνική ζώνη καταβύθισης, εκεί όπου η τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού «βουλιάζει» κάτω από αυτήν της Βορείου Αμερικής. «Το μήνυμα είναι ίσως ότι θα πρέπει να επαναξιολογήσουμε τη συχνότητα εκδήλωσης υπερβολικά μεγάλων σεισμών σε όλα τα ρήγματα», λέει ο Δρ. Στιν.

Ο «ακριβότερος» σεισμός στην ιστορία

Η εταιρία εκτίμησης κινδύνων AIR Worldwide θεωρεί πως οι ζημιές για τις ασφαλιστικές εταιρίες στην Ιαπωνία από τον σεισμό κυμαίνονται από 14,5 ως 34,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

newsday

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s