Ο άνεμος γύρισε – Σκορπάει πλέον το ραδιενεργό υλικό στον ωκεανό

Posted: 15/03/2011 in World


Σε σημείο βρασμού το νερό ψύξης σε δεξαμενή καυσίμων στον αντιδραστήρα Νο.4 – Δύο τρύπες στο εξωτερικό τοιχίο στο κτήριο του αντιδραστήρα – Εντοπίστηκε 70χρονη ζωντανή στα ερείπια 4 μέρες μετά το τσουνάμι

Τελευταίες εξελίξεις

(12:15) Η υπηρεσία καιρικών προγνώσεων του ΟΗΕ λέει ότι οι άνεμοι στην Ιαπωνία διασκορπίζον ραδιενεργό υλικό επάνω από τον ωκεανό και πως τα ηπειρωτικά της χώρας δεν διατρέχουν αυτήν τη στιγμή κανένα κίνδυνο.

(12:05) Ανταποκριτής BBC: Πολύ ισχυρός μετασεισμός αυτήν τη στιγμή έγινε αισθητός στην περιοχή Yamagata.

(12:00) Αξιωματούχος πυρηνικής ασφαλείας της Ιαπωνίας επιβεβαίωσε πληροφορίες που έλεγαν ότι το νερό μέσα σε δεξαμενή καυσίμου στο κτήριο του αντιδραστήρα Νο.4 ενδέχεται να είναι σε σημείο βρασμού. Αρνήθηκε να σχολιάσει τους ενδεχόμενους κινδύνους από την αύξηση της θερμοκρασίας και είπε ότι οι υπεύθυνοι σκέφτονται τι πράξεις θα κάνουν από εδώ και στο εξής.

(11:38) Το πρακτορείο Kyodo μετέδωσε ότι μια δεξαμενή καυσίμων στο κτήριο του αντιδραστήρα Νο.4 ίσως να είναι σε «σημείο βρασμού» και το επίπεδο υδάτων της πέφτει.

(11:35) Η επιτροπή πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας είπε ότι υπάρχουν δύο τρύπες μεγέθους 8 τετραγωνικών μέτρων σε έναν τοίχο στο εξωτερικό μέρος του κτηρίου του αντιδραστήρα Νο.4 μετά από έκρηξη που έγινε νωρίτερα εκεί

(11:20) Οι διαφοροποιήσεις στα επίπεδα ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα σημαίνουν ότι οι ραδιενεργές ουσίες στον πυρηνικό σταθμό προέρχονται από τα προϊόντα της χθεσινής έκρηξης στο κτίριο του αντιδραστήρα Νο.3 του σταθμού της Φουκουσίμα και όχι σε συνεχή διαρροή ραδιενεργών υλικών, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

(11:14) Ο κυβερνήτης του Τόκιο, Shintaro Ishihara, απολογήθηκε για το χθεσινό σχόλιό του σε εφημερίδες της χώρας, ότι το τσουνάμι ήταν «θεία τιμωρία για τον ιαπωνικό εγωισμό».

http://i.cdn.turner.com/cnn/.element/apps/cvp/3.0/swf/cnn_416x234_embed.swf?context=embed_edition&videoId=world/2011/03/15/nat.japan.searching.family.nhk

(10:55) Ανταποκριτής του BBC: Όλα τα σχολεία στην περιοχή Ashikaga, που απέχει 120χλμ από τον πυρηνικό σταθμό έστειλαν τα παιδιά στα σπίτια τους

(10:54) Ανασύρθηκε από τα ερείπια μια 70χρονη, τέσσερις μέρες μετά από το τσουνάμι

(10:48) Ο επικεφαλής της έρευνας ραδιολογίας του πανεπιστημίου Columbia, είπε στο BBC ότι οι 50 εργαζόμενοι που παραμένουν στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα διατρέχουν πλέον «σημαντικό κίνδυνο» στην υγεία τους από την παρατεταμένη έκθεσή τους σε ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας και έσπευσε να τους χαρακτηρίσει «ήρωες».

(10:38) Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) είπε ότι η Ιαπωνία λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν έλαβε αίτηση από τις ιαπωνικές Αρχές για αποστολή βοήθειας, ωστόσο οι ειδικοί επιστήμονες που έχει στη Γενεύη σε θέματα πυρηνικής ενέργειας είναι σε επιφυλακή.

(10:26) Οι ανησυχίες επικεντρώνονται πλέον σε πιθανή φθορά σε τμήμα του πυρήνα του αντιδραστήρα που είναι ως δεξαμενή αποσυμπίεσης, το οποίο βοηθά στην ψύξη και παγιδεύει το μεγαλύτερο τμήμα του καισίου, του ιωδίου και του στροντίου στο νερό του αντιδραστήρα.

(10:24) Τώρα υπάρχει πραγματική πιθανότητα διαρροής στο κέλυφος του αντιδραστήρα, που καλύπτει τις ράβδους πυρηνικού καυσίμου, σύμφωνα με τον Μάρεϊ Τζένεξ, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ.

(10:22) Ο πυρηνικός κίνδυνος είναι «εξαιρετικά αυξημένος» στην Ιαπωνία, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζυπέ, μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Ιάπωνα ομόλογό του.

(10:14) Τα επίπεδα ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό παρουσιάζουν πτώση, σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο της ιαπωνικής κυβέρνησης.

(10:09) Νέα, μικρή ωστόσο, αύξηση της θερμοκρασίας καταγράφηκε σε δύο αντιδραστήρες στην Φουκουσίμα, σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο.

(10:04) Ο άνεμος στην περιοχή όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα κινείται με ταχύτητα περίπου δύο με τρία μέτρα ανά δευτερόλεπτο και έχει νοτιοδυτική κατεύθυνση, προς το Τόκιο, αλλά αργότερα μέσα στην ημέρα θα στραφεί προς τα δυτικά, δήλωσε αξιωματούχος. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε το ραδιενεργό νέφος από την Φουκουσίμα θα φτάσει στο Τόκιο το απόγευμα.

(10:00) Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας στο Τόκιο προκάλεσε πανικό στους κατοίκους της πρωτεύουσας, όπως μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ. Πολλές πρεσβείες συμβούλευσαν το προσωπικό τους και τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές, τουρίστες διέκοψαν αιφνιδίως τις διακοπές τους και πολυεθνικές εταιρίες είτε κάλεσαν το προσωπικό τους να φύγει, είτε σχεδιάζουν την μετεγκατάστασή τους εκτός πόλεως.

(09:55) Ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι ο κέντρο μεταναστών στην Chiba έχει γεμίσει με πάνω από 400 ανθρώπους που κάνουν ουρές για να βγάλουν βίζα επανεισδοχής προτού περάσουν τα σύνορα και φύγουν από την Ιαπωνία.

(09:33) Η υπουργός Κατανάλωσης της Ιαπωνίας, Ρένχο, κάλεσε σήμερα τους συμπολίτες της να μην αδειάζουν τα καταστήματα τροφίμων για να αποθηκεύουν προμήθειες εξαιτίας του φόβου επιδείνωσης της πυρηνικής κρίσης.

(09:29) Αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας καταγράφονται στη ρωσική Άπω Ανατολή, στην περιοχή του Βλαδιβοστόκ, σε απόσταση 800 χιλιομέτρων βορειο-δυτικά του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, αλλά παραμένουν εντός των ορίων του φυσιολογικού, σύμφωνα με τις ρωσικές Αρχές.

(09:25) Περίπου 50 εργάτες στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα παραμένουν στις εγκαταστάσεις ριψοκινδυνεύοντας τις ζωές τους από τη ραδιενέργεια που υπάρχει στην ατμόσφαιρα, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Κέντρου Πληροφόρησης Πυρηνικών, Philip White. Προσπαθούν να περιορίσουν τις ζημιές και να ψύξουν τους αντιδραστήρες.

(09:18) Ο επικεφαλής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Günther Oettinger, είπε -σύμφωνα με το Reuters- ότι η Ευρώπη οφείλει να αναλογιστεί σοβαρά εάν μπορεί να ανταποκριθεί στις ενεργειακές της ανάγκες χωρίς την πυρηνική ενέργεια.

(09:14) Έσβησε η φωτιά που οφειλόταν στην ανάφλεξη δεξαμενής χρησιμοποιημένου καυσίμου. Η φωτιά ξέσπασε στις εγκαταστάσεις του αντιδραστήρα Νο. 4 και όπως ανακοίνωσε η ΙΑΕΑ ραδιενεργά υλικά απελευθερώθηκαν «απευθείας» στην ατμόσφαιρα.

(09:07) Υπάρχει φωτιά σε δεξαμενή καυσίμων κοντά σε έναν από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα και ραδιενέργεια ελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

(08:59) Η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ταϊβάν, «Eva», είναι η τελευταία μιας σειράς εταιρειών που ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τις πτήσεις της προς Τόκιο και Σαπόρο μέχρι το τέλος Μαρτίου

(08:48) Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ρίχνει δισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά προκειμένου να στηρίξει την οικονομία της σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Συνολικά σήμερα έριξε στην αγορά 98 δισεκατομμύρια δολάρια, ύστερα από τα 180 δισεκατομμύρια δολάρια που έριξε χθες.

(08:34) Τουλάχιστον 17 μέλη του πληρώματος του 7ου στόλου των ΗΠΑ, που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης μετά τον σεισμό της Παρασκευής στην Ιαπωνία, έχουν εκτεθεί σε χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας. Υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και δεν εντοπίστηκε σοβαρή μόλυνση, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

(08:21) Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι είναι νεκροί στην περιφέρεια Iwate, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo και την ιαπωνική αστυνομία.

(08:13) Κλειστό παραμένει το διυλιστήριο της Kashima Oil Co, θυγατρικής της JX Nippon Oil and Energy Corp, μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι της Παρασκευής. Η εταιρεία ανακοίνωσε νωρίτερα πως άρχισε την επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς, που ξέσπασε στο διυλιστήριο της στην περιοχή Σεντάι.

http://i.cdn.turner.com/cnn/.element/apps/cvp/3.0/swf/cnn_416x234_embed.swf?context=embed_edition&videoId=world/2011/03/15/lklv.grant.nuclar.plant.ex.cnn

Παγκόσμια αγωνία για τον πυρηνικό σταθμό

Νέες εκρήξεις συγκλόνισαν και σήμερα το πυρηνικό εργοστάσιο στην Φουκουσίμα, εγείροντας σοβαρές ανησυχίες για ρήγμα στο κέλυφος τουλάχιστον ενός από τους τέσσερις αντιδραστήρες που έχουν υποστεί ζημιές. Τα επίπεδα ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα έχουν εκτιναχθεί και οι Αρχές διέταξαν ήδη την πλήρη εκκένωση της περιοχής γύρω από τον σταθμό σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων, ενώ στον αντίστοιχο εναέριο χώρο απαγορεύονται πλέον και όλες οι πτήσεις.

Αυτό που χθες φαινόταν πως ήταν «θέμα χρόνου» έγινε δυστυχώς πραγματικότητα. Η σημερινή έκρηξη στον αντιδραστήρα Νο.2 φέρεται πως προκάλεσε ρήγμα στο κέλυφός του, αν και αυτή η εξέλιξη δεν έχει επιβεβαιωθεί. Οι ειδικοί απέτυχαν να ψύξουν επαρκώς την «καρδιά» του αντιδραστήρα και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έχει επέλθει «μερική τήξη» των ράβδων πυρηνικού καυσίμου. Ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της χώρας, Yukio Edano, δήλωσε ότι, πλέον, η Ιαπωνία είναι αντιμέτωπη με επίπεδα ραδιενέργειας, που είναι βλαβερά για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ ο πρωθυπουργός, Naoto Kan, σε τηλεοπτικό του μήνυμα είπε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εκλυθεί ακόμα περισσότερη ραδιενέργεια από τον πυρηνικό σταθμό.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός έστειλε επίσης σήμερα γραπτό μήνυμα σε όλους τους χρήστες κινητών τηλεφώνων στη χώρα καλώντας τους να κάνουν οικονομία στην κατανάλωση της ενέργειας.

Στην Φουκουσίμα, τα επίπεδα ραδιενέργειας για 60 λεπτά έκθεσης στην ατμόσφαιρά της είναι οκτώ φορές μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα επίπεδα για έκθεση ενός ολόκληρου έτους.

Επίσης, η φωτιά που ξέσπασε για λίγη ώρα στον αντιδραστήρα Νο.4, εξαιτίας έκρηξης που προκάλεσε η συγκέντρωση υδρογόνου, φέρεται πως επίσης προκάλεσε αύξηση της διαρροής ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα. Αν και η λειτουργία του αντιδραστήρα διακόπηκε αυτομάτως αμέσως μετά τον σεισμό της Παρασκευής, «τα καύσιμα που χρησιμοποιεί ο αντιδραστήρας θερμάνθηκαν απελευθερώνοντας υδρογόνο με αποτέλεσμα να σημειωθεί έκρηξη ανάλογη με αυτές των αντιδραστήρων 1 και 3», τόνισε ο Εντάνο.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, τα επίπεδα ραδιενέργειας ακόμα και στο Τόκιο, το οποίο βρίσκεται 250χλμ μακριά από την Φουκουσίμα, είναι αυξημένα, αλλά οι ειδικοί καθησυχάζουν λέγοντας ότι δεν πρόκειται να φτάσουν σε ανησυχητικά για την υγεία των κατοίκων επίπεδα. Συγκεκριμένα, στην ατμόσφαιρα ανιχνεύτηκε ιώδιο και καίσιο, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη σαφές αν αυτό συνδέεται με το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στα βορειοανατολικά. Επίσης τα επίπεδα της ακτινοβολίας στην Σαϊτάμα, κοντά στο Τόκιο, ήταν 40 φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό.

Ο άνεμος στην περιοχή όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα έχει νοτιοδυτική κατεύθυνση, περιλαμβάνοντας έτσι και την περιοχή του Τόκιο, αλλά αργότερα μέσα στην ημέρα θα στραφεί προς τα δυτικά, δήλωσε αξιωματούχος.

Πως κατέρρευσαν τα συστήματα ασφαλείας των αντιδραστήρων

Δείτε σε αυτό το ενημερωτικό βίντεο που επιμελήθηκε το ιαπωνικό κρατικό δίκτυο «NHK», το πώς και το γιατί απέτυχαν τα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα:

http://i.cdn.turner.com/cnn/.element/apps/cvp/3.0/swf/cnn_416x234_embed.swf?context=embed_edition&videoId=world/2011/03/14/dnt.japan.reactor.explainer.nhk

Μόλις έγινε ο σεισμός ο αντιδραστήρας έκλεισε όπως προβλεπόταν. Αλλά οι ράβδοι του πυρηνικού καυσίμου ήταν ακόμα ζεστοί. Κρύο νερό θα έπρεπε να συνεχίζει να κυκλοφορεί στον αντιδραστήρα για να τους ψύξει, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Τότε μπήκε σε λειτουργία το δεύτερο σύστημα ψύξης.

Με τη βοήθεια κινητήρα ντήζελ, μια δεύτερη γεννήτρια μπήκε σε λειτουργία για να κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά. Όταν όμως μετά από μία ώρα το τσουνάμι χτύπησε τον πυρηνικό σταθμό, αυτή η γεννήτρια σταμάτησε να λειτουργεί.

Έτσι το σύστημα πέρασε αυτόματα στον τρίτο κατά σιερά αυτόματο τρόπο ψύξης. Ο ατμός που δημιουργείται μέσα στον αντιδραστήρα από το νερό που εξατμίζεται λόγω των καυτών ράβδων μετατρέπεται και πάλι σε νερό και επιστρέφει στον αντιδραστήρα. Κάποια όμως ανεξήγητη μέχρι στιγμής διαρροή του ατμού από τον αντιδραστήρα, έριξε την στάθμη του νερού μέσα σε αυτόν, με αποτέλεσμα σταδιακά να μείνουν ακάλυπτες από το νερό οι ράβδοι και η θερμοκρασία να ανεβαίνει πλέον μέχρι και τους 1.200 βαθμούς Κελσίου.

Έτσι υπάρχει κίνδυνος να λιώσουν οι ράβδοι (πυρηνική τήξη) και να προκληθεί έκρηξη. Για να εμποδίσουν αυτή την εξέλιξη, οι Ιάπωνες διοχέτευσαν θαλασσινό νερό στον αντιδραστήρα για να υποκαταστήσουν πρόχειρα τα τρία συστήματα ασφαλείας που απέτυχαν να τον ψύξουν.

Γκρεμίστηκε το χρηματιστήριο

«Βουτιά» περίπου 14 ποσοστιαίων μονάδων σημείωναν οι κυριότεροι δείκτες στο Χρηματιστήριο του Τόκιο μέχρι τις 06:20 ώρα Ελλάδας σήμερα το πρωί, εξαιτίας του πανικού των επενδυτών από τις εξελίξεις στην Ιαπωνία.

Ο δείκτης Nikkei έπεσε κάτω από τις 9.000 και τελικά έκλεισε με πτώση 10,55%. Υποχώρησε κατά 1.015,34 μονάδες φτάνοντας τις 8.605,15.

http://www.reuters.com/resources_v2/flash/video_embed.swf?videoId=195785184

newsit

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s