Βόμβα WikiLeaks: Οι Ιάπωνες και η ΙΑΕΑ ήξεραν το πρόβλημα

Posted: 16/03/2011 in World


Η Daily Telegrah αναφέρει ότι η WikiLeaks έχει στοιχεία πως η Ιαπωνία γνώριζε το πρόβλημα των πυρηνικών σταθμών στους σεισμούς – Ρίχνουν νερό στους αντιδραστήρες 4 και 5 – Τελευταίος απολογισμός: 3.771 νεκροί, 8.000 αγνοούμενοι

Τελευταίες εξελίξεις

(12:26) Ο κυβερνήτης της επαρχίας Φουκουσίμα λέει ότι η αγωνία και ο θυμός των πολιτών της περιοχής έχει φτάσει πλέον «στα άκρα».

(12:24) Ανταποκριτής των New York Times: Οι 50 εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα έλειψαν τελικά από τις εγκαταστάσεις μόνο για 45 λεπτά και ακόμα και τότε, είχαν αφήσει μάνικες με νερό να τρέχουν στους αντιδραστήρες.

(12:22) Χιλιάδες άνθρωποι, που απεγνωσμένα αναζητούν τρόπους να εγκαταλείψουν την Ιαπωνία λόγω της πυρηνικής κρίσης, απευθύνονται σε εταιρίες ναύλωσης ιδιωτικών αεροσκαφών με αίτημα την απομάκρυνσή τους, γεγονός που έχει προκαλέσει την ραγδαία αύξηση των τιμών των ναύλων. Οι άνθρωποι αυτοί κατευθύνονται προς το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα ακόμα και την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.

(12:14) Όλες οι κατοικίες εντός της ακτίνας των 20χλμ έχουν εκκενωθεί. Οι κάτοικοι στην ακτίνα από 20 έως 30χλμ έχουν λάβει απλή συμβουλή να απομακρυνθούν.

(12:10) Η παρούσα κατάσταση: Ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου Εντάνο λέει ότι όσοι κατοικούν έξω από την ακτίνα των 20χλμ με επίκεντρο το εργοστάσιο στην Φουκουσίμα δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο από την διαρροή ραδιενέργειας.

(11:56) Αυτήν τη στιγμή ρίχνουν νερό στους αντιδραστήρες Νο.5 και Νο.6 όπως μεταδίδει το Reuters

(11:08) Ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, Γιούκιο Εντάνο, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα. Πρόσθεσε επίσης ότι γίνονται ετοιμασίες για την ψύξη του αντιδραστήρα Νο.4 με νερό.

(11:01) Ο στρατός εγκατέλειψε την επιχείρηση ψεκάσματος νερού στον πληγωμένο αντιδραστήρα του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, σύμφωνα με το τοπικό δίκτυο ΝΗΚ.

(10:47) Η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph δημοσίευσε ότι η WikiLeaks έχει στοιχεία βάσει των οποίων η Ιαπωνία είχε ενημερώσει εδώ και δύο χρόνια την ΙΑΕΑ ότι τα πυρηνικά της εργοστάσια δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ισχυρούς σεισμούς.

Συγκεκριμένα, αξιωματούχος της ΙΑΕΑ φέρεται πως είπε τον Δεκέμβριο του 2008 ότι οι κανόνες ασφαλείας (για τα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας) ήταν ξεπερασμένοι και πως ισχυροί σεισμοί θα αποτελούσαν «σοβαρό πρόβλημα». Η Ιαπωνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε στην ΙΑΕΑ να αναβαθμίσει όλους τους πυρηνικούς της σταθμούς και τώρα θα αντιμετωπίσει σοβαρές πιέσεις για το κατά πόσον το έπραξε. Φέρεται πως ανταποκρίθηκε στις προειδοποιήσεις με το να χτίσει ένα κέντρο επείγουσας ανάγκης στον σταθμό της Φουκουσίμα, ο οποίος όμως ήταν σχεδιασμένος να αντέξει σεισμούς μέχρι 7 Ρίχτερ. Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε το δημοσίευμα της Daily Telegraph.

(10:42) Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λέει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για εξάπλωση της ραδιενέργειας, απαντώντας έτσι σε πληροφορίες για «ένα απειλητικό νέφος ραδιενέργειας που μπορεί να απλωθεί στην Ασία».

(10:30) Επαναλειτουργεί από αύριο η Toyota Motors. Ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει την παραγωγή ορισμένων ανταλλακτικών αυτοκινήτων για εγχώρια χρήση. Ωστόσο, δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, πότε θα αρχίσουν να λειτουργούν τα 12 εργοστάσια συναρμολόγησης της εταιρίας. Είναι το πρώτο εργοστάσιο που επαναλειτουργεί στην Ιαπωνία μετά τον καταστροφικό σεισμό της Παρασκευής.

(10:21) Αυτοκράτορας Ακιχίτο: Ειλικρινά ελπίζω ότι οι πολίτες θα ξεπεράσουν αυτές τις άτυχες στιγμές με το να νοιαστούν για την φροντίδα των συνανθρώπων τους.

(10:06) Το ιαπωνικό δίκτυο ΝΗΚ μετέδωσε ότι το ελικόπτερο που θα κάνει ρίψεις θαλασσινού νερού στον αντιδραστήρα Νο.3 θα χρειαστεί να περάσει πολλές φορές από πάνω του, επειδή δεν μπορεί να μείνει για πολύ ώρα στον εναέριο χώρο ακριβώς πάνω από αυτόν, εξαιτίας πιθανής αυξημένης ραδιενέργειας για τους πιλότους.

(09:55) Η Τουρκία εξέδωσε οδηγία προς τους πολίτες της ώστε να αναβάλουν οποιοδήποτε προγραμματισμένο για αυτές τις μέρες ταξίδι τους στην Ιαπωνία, ενώ η Αυστραλία προτρέπει του δικούς της υπηκόους να αποχωρήσουν από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

(09:39) Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, Akihito, απευθύνει αυτήν τη στιγμή τηλεοπτικό διάγγελμα στον λαό της χώρας. «Προσεύχομαι για την ασφάλεια όσο περισσότερων ανθρώπων γίνεται», δήλωσε μεταξύ άλλων.

(09:35) Τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για συνολικά 11.000 νεκρούς και αγνοούμενους. Επιβεβαιωμένα νεκροί είναι 3.771 άνθρωποι και αγνοούμενοι πάνω από 8.000.

(09:33) Η διαχειρίστρια του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα ηλεκτρική εταιρεία του Τόκιο Tepco ανακοίνωσε ότι η θερμοκρασία σταθεροποιήθηκε και η πίεση μειώθηκε στον αντιδραστήρα Νο. 2 του σταθμού.

(09:25) Οι άνεμοι αναμένεται να πνεύσουν από τα βορειο-δυτικά ωθώντας το νέφος από τον πυρηνικό σταθμό προς τον Ειρηνικό Ωκεανό.

(09:19) Απογειώθηκε ένα ελικόπτερο το οποίο προορίζεται για ρίψεις νερού στους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου.

(09:09) Χιονίζει τώρα στην Φουκουσίμα, όπως μεταδίδουν τοπικοί ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ.

(09:02) Το κρατικό ιαπωνικό δίκτυο ΗΝΚ επιβεβαίωσε ότι ήρθη η εντολή για εκκένωση του σταθμού και οι 50 εργαζόμενοι που προσπαθούν να ψύξουν τους αντιδραστήρες επέστρεψαν στιςστιςατταστάσεις.

(09:01) Ο δήμαρχος της πόλης Κοριγιάμα, κοντά στη Φουκουσίμα, είπε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για βενζίνη, νερό και τρόφιμα για τους ανθρώπους που έμειναν άμστεγοι.

(08:24) Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε πως η εταιρία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει γεννήτρια ντίζελ για την παροχή νερού στον αντιδραστήρα Νο5, όπου παρατηρήθηκε χθες Τρίτη μείωση του επιπέδου, αν και το νερό παραμένει πάνω από τα καύσιμα. Η ΙΑΕΑ είχε ανακοινώσει πως οι αντιδραστήρες Νο.5 και Νο.6 σταμάτησαν να λειτουργούν αμέσως μετά τον σεισμό, αλλά παραμένουν γεμάτοι καύσιμα.

(08:12) Ο πληθυσμός έχει εγκαταλείψει την περιοχή σε ακτίνα 20χλμ γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής σε απόσταση 20 έως 30χλμ από τον σταθμό της Φουκουσίμα μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

http://www.reuters.com/resources_v2/flash/video_embed.swf?videoId=196250205

(07:58) Το Κέντρο Παρακολούθησης της Ηφαιστειακής Τέφρας (VAAC) στο Λονδίνο εξέδωσε σήμερα προειδοποίηση για τους κινδύνους από την διαρροή ραδιενέργειας από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία. Η προειδοποίηση αφορά δέκα περιοχές του εναερίου χώρου στην Ιαπωνία, την Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

(07:40) Η Ιαπωνία είναι έτοιμη να ζητήσει τη συνεργασία του αμερικανικού στρατού για να αποτρέψει μια πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Ήδη 8 πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ μετέχουν στις επιχειρήσεις. Το αεροπλανοφόρο Ρόναλντ Ρίγκαν χρησιμοποιείται ως πλωτή εξέδρα για τον ανεφοδιασμό με καύσιμα των ελικοπτέρων του στρατού και της ακτοφυλακής που μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης. Τα σχεδόν 80 αεροσκάφη και ελικόπτερα του αεροπλανοφόρου πραγματοποιούν αναγνωριστικές αποστολές και προμηθεύουν νερό και κλινοσκεπάσματα στους πληγέντες.

Στην τύχη του…

Στην τύχη του αφέθηκε επί της ουσίας ο πυρηνικός σταθμός στην Φουκουσίμα, αφού, μια άνοδος που καταγράφηκε σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) στα επίπεδα ραδιενέργειας υποχρέωσε τους υπεύθυνους να απομακρύνουν και τους τελευταίους 50 εργαζόμενους που είχαν μείνει εκεί και προσπαθούσαν -μάταια όπως αποδείχτηκε- να ψύξουν επαρκώς τους αντιδραστήρες και να προλάβουν μια μεγαλύτερη καταστροφή.

Η τελευταία εξέλιξη έρχεται μετά από τη νέα φωτιά που ξέσπασε στο κτήριο του αντιδραστήρα Νο.4 σε δεξαμενή χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου, αλλά και δύο νέους μετασεισμούς της τάξης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγιναν πριν από λίγες ώρες. Οι φλόγες έσβησαν μετά από περίπου τρεις ώρες, αλλά λευκός καπνός φαίνεται να υψώνεται από τον αντιδραστήρα Νο.3, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς σημαίνει ότι νερό που εξατμίζεται ελευθερώνεται μαζί με ραδιενεργά υλικά στην ατμόσφαιρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα επίπεδα ραδιενέργειας παρουσιάζουν και πάλι πτώση μετά την πρωινή άνοδο από τα επίπεδα των 1.000 μιλισιβέρτ στα 600-800 μιλισιβέρτ.

http://www.reuters.com/resources_v2/flash/video_embed.swf?videoId=196125642

newsday

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.