Εκκενώνουν το εργοστάσιο της Φουκουσίμα – Σεισμός 6 Ρίχτερ στο Τόκιο(update)

Posted: 16/03/2011 in World


– Νέα πυρκαγιά στον αντιδραστήρα . Άσπρος καπνός καλύπτει την περιοχή
– Προειδοποίηση προς τις αεροπορικές εταιρίες για την ραδιενέργεια στην περιοχή
– Να εγκαταλείψουν την χώρα καλεί του Έλληνες η πρεσβεία μας
– Η Ν.Κορέα στέλνει βαρύ μέταλλο βόριο – Τελείωσαν τα αποθέματα της Ιαπωνίας

Να εγκαταλείψουν το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα και οι 50 εναπομείναντες εργάτες, διέταξε η ιδιοκτήτρια εταιρεία την ώρα που στον σταθμό φαίνεται να βγαίνει άσπρος καπνός.
Μία νέα πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Τετάρτης στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, με την τηλεόραση να αναμεταδίδει ζωντανά πλάνα από τον τόπο της φωτιάς, που έδειχναν πυκνά κύματα καπνού να καλύπτουν το κτίριο.
Έκρηξη που ακολουθήθηκε από πυρκαγιά σημειώθηκε στο ίδιο κτίριο το πρωί της Τρίτης, προκαλώντας τη διαρροή σημαντικού επιπέδου ραδιενέργειας, στο περιβάλλον. Η πυρκαγιά, όπως θεωρήθηκε, τέθηκε υπό έλεγχο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εν τούτοις υπάρχει έντονη ανησυχία ότι τα επίπεδα του νερού ψύξης, έχουν πέσει σημαντικά μέσα στις δεξαμενές όπου βρίσκονται οι εμπλουτισμένοι πυρηνικοί ράβδοι ουρανίου, στον αντιδραστήρα 4, με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνονται και να οδηγούνται σε τήξη.

Ο υπεύθυνος της εταιρείας διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, δήλωσε την Τετάρτη ότι σκέφτονται τη λύση, να καταβρέξουν με ελικόπτερο, τον αντιδραστήρα 4 με βορικό οξύ, ώστε να εμποδίσουν τις πυρηνικές ράβδους να επανέλθουν σε κρίσιμη κατάσταση και να ξεκινήσουν πάλι τη διαδικασία αλυσιδωτής διάσπασης, στον προβληματικό αντιδραστήρα 4. Η εταιρεία επεσήμανε ότι το ενδεχόμενο επανέναρξης της διαδικασίας αντίδρασης» δεν είναι απίθανο «.

Όμως ο υπουργός Εμπορίου της Ιαπωνίας δήλωσε πως η φωτιά κατασβέστηκε αν και όπως είπε η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου δεν επιβεβαιώνει την πυρκαγιά. Εν τούτοις η υπουργική δήλωση έγινε πριν η ιαπωνική τηλεόραση αναμεταδώσει εικόνες από το κτίριο, που έδειχναν πυκνό λευκό καπνό να αναβλύζει από τον αντιδραστήρα 4.
Το επίπεδο της ραδιενέργειας που μετρήθηκε στην είσοδο του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα ήταν εκ νέου πολύ υψηλό γύρω στις 10:45′ τοπική ώρα (03:45′ ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας.
«Γύρω στις 10:45′ το επίπεδο κοντά στην είσοδο του πυρηνικού σταθμού είχε ανέλθει στα 6,4mSv/h (μιλισίβερτ ανά ώρα).
Στις 10:54′ το επίπεδο μειώθηκε στα 2,9 μιλισίβερτ, σύμφωνα με αξιωματούχο της υπηρεσίας.

«Αναλύουμε τα στοιχεία αυτά», πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η ραδιενέργεια στο ίδιο σημείο αυξήθηκε ξαφνικά λίγο μετά τις 10:00 τοπική ώρα πριν μειωθεί εκ νέου.

«Λίγο μετά τις 10:00 το επίπεδο της ραδιενέργειας αυξήθηκε ξαφνικά», είπε ο Εντάνο πριν διευκρινίσει ότι η ραδιενέργεια «μετριέται πλέον σε μιλισίβερτ».
«Το επίπεδο της ραδιενέργειας κοντά στην είσοδο του εργοστασίου αυξομειώνεται σημαντικά από ώρα σε ώρα και οι τιμές αυτές συνεχίζουν να είναι βλαβερές για την υγεία», πρόσθεσε.
Χθες Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ανακοινώσει ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας ήταν αρκετές εκατοντάδες υψηλότερα κοντά στους αντιδραστήρες 3 και 4 που έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό.
Το επίπεδο ήταν 400 μιλισίβερτ κοντά στον αντιδραστήρα 3 και 100 μιλισίβερτ κοντά στον αντιδραστήρα 4.
Μετά τη δόση 100 μιλισίβερτ που λαμβάνει ο ανθρώπινος οργανισμός, οι ιατρικές παρατηρήσεις κάνουν λόγο για αύξηση του αριθμού των καρκίνων.
Το προσωπικό του πυρηνικού σταθμού απομακρύνθηκε προσωρινά από τις εγκαταστάσεις εξαιτίας του κινδύνου που παρουσιάζει η αύξηση του επιπέδου της ραδιενέργειας.
Ο πληθυσμός έχει εγκαταλείψει την περιοχή σε ακτίνα 20 χλμ. γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής σε απόσταση 20 έως 30 χλμ. από τον σταθμό της Φουκουσίμα μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Ένας νέος σεισμός όμως που έγινε το πρωί έρχεται να ταράξει την Ιαπωνία. Σεισμός 6 Ρίχτερ έγινε αισθητό ανατολικά του Τόκιο ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τα κτίρια σείονταν για αρκετή ώρα.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στ’ ανοικτά της περιοχής Σίμπα, ανατολικά της πρωτεύουσας και το βάθος του ήταν μόνο 10 χλμ., μετέδωσε η ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Δεν εκδόθηκε καμιά προειδοποίηση για τσουνάμι, όμως οι ειδικοί δήλωσαν πως ίσως ανέβει η στάθμη της θάλασσα προκαλώντας διάφορα προβλήματα.
Στέλνει ποσότητες από το βαρύ μέταλλο βόριο στην Ιαπωνία μετά από αίτημα βοήθειας η κυβέρνηση της Σεούλ

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα στείλει μέρος από τα αποθέματα που διαθέτει σε βόριο, στην Ιαπωνία, συναινώντας στο αίτημα βοηθείας που της απηύθυνε το Τόκιο.

Το βόριο που ανήκει στα βαρέα μέταλλα, αναμιγνύεται με θαλασσινό νερό και χρησιμοποιείται από τα συνεργεία, που δίνουν τη μάχη για να αποτρέψουν την τήξη στους πυρήνες των κατεστραμμένων ατομικών αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, προκειμένου να διατηρήσουν υπό έλεγχο τη θερμοκρασία των εμπλουτισμένων ράβδων ουρανίου, στις δεξαμενές συγκέντρωσης.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας απηύθυνε το αίτημα για την προμήθεια του υλικού στη Σεούλ, αφού οι ποσότητες που διέθετε η ίδια έχουν πλέον εξαντληθεί στους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου.

Τα συνεργεία που επιχειρούν από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκαν οι εκρήξεις στους ατομικούς αντιδραστήρες στη Φουκουσίμα, κατέφυγαν από νωρίς σε αυτή τη λύση ανάγκης που προβλέπει το ράντισμα με νερό αναμεμιγμένο με βορικό οξύ των ράβδων του αντιδραστήρα μέσα στη δεξαμενή συγκέντρωσης, ώστε να μην υπερθερμανθούν και οδηγηθούν στη φάση της τήξης και της αλυσιδωτής, ανεξέλεγκτης πια, πυρηνικής διάσπασης.
Όπως ανακοίνωσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας, μία πρώτη ποσότητα του κρίσιμου για την αντιμετώπιση της τήξης των πυρήνων των αντιδραστήρων, υλικού, θα σταλεί άμεσα στην Ιαπωνία.

Το Τόκιο ετοιμάζεται να ζητήσει τη βοήθεια του αμερικανικού στρατού

Η Ιαπωνία είναι έτοιμη να ζητήσει τη συνεργασία του αμερικανικού στρατού για να αποτρέψει μια πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από το σεισμό μεγέθους 9 βαθμών της Παρασκευής, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης.

«Η συνεργασία με τον αμερικανικό στρατό μπορεί να είναι χρήσιμη» στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα όπου σημειώνονται αλυσιδωτά πυρηνικά συμβάντα, είπε ο Γιουκίο Εντάνο, τονίζοντας ότι το Τόκιο «ετοιμάζεται» να ζητήσει τη συνεργασία αυτή.

Οι Αμερικανοί «συνεργάζονται ήδη παρέχοντας υποστήριξη επιβλέποντας», πρόσθεσε.
Οκτώ αμερικανικά πλοία του πολεμικού ναυτικού, μεταξύ τους το αεροπλανοφόρο Ρόναλντ Ρίγκαν μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Το Ρόναλντ Ρίγκαν χρησιμοποιείται ως πλωτή εξέδρα για τον ανεφοδιασμό με καύσιμα των ελικοπτέρων του στρατού και της ακτοφυλακής που μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.
Τα σχεδόν 80 αεροσκάφη και ελικόπτερα του αεροπλανοφόρου πραγματοποιούν αναγνωριστικές αποστολές και προμηθεύουν νερό και κλινοσκεπάσματα στους πληγέντες, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Προειδοποίηση προς τις αεροπορικές εταιρίες για την ραδιενέργεια στην περιοχή

Το Κέντρο Παρακολούθησης της Ηφαιστειακής Τέφρας (VAAC) στο Λονδίνο εξέδωσε σήμερα προειδοποίηση για τους κινδύνους από την διαρροή ραδιενέργειας από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.

To VAAC εξέδωσε την προειδοποίηση αυτή στις 05:00 ώρα Ελλάδας και αφορά δέκα περιοχές του εναερίου χώρου στην Ιαπωνία, την Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά αεροσκάφη συνεχίζουν να εκτελούν δρομολόγια με προορισμό το Τόκιο, με εξαίρεση αυτά της Lufthansa, τα οποία από χθες Τρίτη προσγειώνονται σε άλλα ιαπωνικά αεροδρόμια.

Σήμερα το πρωί με email που έστειλε στους Έλληνες κατοίκους της Ιαπωνίας η πρεσβεία μας τους καλεί να εγκαταλείψουν την χώρα καθώς ο κίνδυνος από την ραδιενέργεια είναι πολύ μεγάλος

newsit

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s