Η Ιαπωνία μάχεται να αποτρέψει την πυρηνική καταστροφή. Όλα κρέμονται από μία κλωστή…

Posted: 16/03/2011 in World


Με τον φόβο ότι αυτό που διαδραματίζεται στην Ιαπωνία είναι το χρονικό μίας προαναγγελθείσας πυρηνικής καταστροφής, ολόκληρος ο πλανήτης έχει στρέψει το βλέμμα του στους αντιδραστήρες του εργοστασίου της Φουκουσίμα.

Το πρωί ξέσπασε φωτιά στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού, η οποία κατασβέσθηκε μισή ώρα μετά την εκδήλωσή της. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οι 50 εναπομείναντες εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο, λόγω της απότομης αύξησης των επιπέδων της ραδιενέργειας στο χώρο. Ωστόσο λίγο αργότερα η εταιρεία διαχείρισης ανακοίνωσε ότι το προσωπικό επέστρεψε στις θέσεις του.

Πάντως ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνουν ρίψεις νερού από αέρος, τελικά τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας εμποδίζουν το ελικόπτερο να ρίξει νερό στον αντιδραστήρα Νο. 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

Το πρακτορείο Kyodo μετέδωσε ότι οι ράβδοι του καυσίμου στον αντιδραστήρα Νο. 1 έχουν υποστεί ζημία κατά 70% και οι ράβδοι του Νο. 2 κατά 33%. Οι άνεμοι αναμένεται να πνεύσουν από τα βορειο-δυτικά ωθώντας το νέφος από τον πυρηνικό σταθμό προς τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σήμερα ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να ζητήσει τη συνεργασία του αμερικανικού στρατού για να αποτρέψει μια πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα. Το πρωί ακόμα μία ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή ανατολικά του Τόκιο και τα κτίρια σείστηκαν για αρκετή ώρα. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στ’ ανοικτά της περιοχής Σίμπα, ανατολικά της πρωτεύουσας και το βάθος του ήταν μόνο 10 χλμ., μετέδωσε η ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Προειδοποίηση για τσουνάμι δεν εκδόθηκε.

Υπάρχει έντονη ανησυχία ότι τα επίπεδα του νερού ψύξης, έχουν πέσει σημαντικά μέσα στις δεξαμενές όπου βρίσκονται οι εμπλουτισμένοι πυρηνικοί ράβδοι ουρανίου, στον αντιδραστήρα 4, με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνονται και να οδηγούνται σε τήξη. Ο υπεύθυνος της εταιρείας διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, δήλωσε την Τετάρτη ότι σκέφτονται τη λύση, να καταβρέξουν με ελικόπτερο, τον αντιδραστήρα 4 με βορικό οξύ, ώστε να εμποδίσουν τις πυρηνικές ράβδους να επανέλθουν σε κρίσιμη κατάσταση και να ξεκινήσουν πάλι τη διαδικασία αλυσιδωτής διάσπασης, στον προβληματικό αντιδραστήρα 4. Η εταιρεία επεσήμανε ότι το ενδεχόμενο επανέναρξης της διαδικασίας αντίδρασης «δεν είναι απίθανο».

protothema

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s