Ξεχειλίζει η οργή των κατοίκων της Φουκουσίμα – Τους έχουν αφήσει στο έλεος του χιονιά – Με το σταγονόμετρο η ενημέρωση για την ραδιενέργεια

Posted: 16/03/2011 in World


– Διοχετεύουν νερό στους πυρηνικούς αντιδραστήρες – ‘Αγνωστο πως ανταποκρίνονται
– 430.000 άνθρωποι άστεγοι – Στοιβαγμένοι σε 2.400 καταφύγια
– Φεύγουν άρον – άρον από το Τόκιο ξένοι αλλά και Ιάπωνες – Νοικιάζουν τζετ όσο – όσο!
– Οργισμένο μήνυμα του κυβερνήτη της επαρχίας Φουκουσίμα

Η αξιοπρέπεια και η υπομονή έχουν και τα όριά τους. Ακόμα και για έναν λαό όπως ο ιαπωνικός που φημίζονται και για τα δυο.
Στις πληγείσες περιοχές έχουν φτάσει μεν τα σωστικά συνεργεία, αλλά χιονίζει, η θερμοκρασία είναι υπο το μηδέν, δεν υπάρχει ρεύμα, άρα και θέρμανση και η ενημέρωση για το τι ακριβώς συμβαίνει στον πυρηνικό σταθμό είναι ελάχιστη.

Αυτό ώθησε τον ίδιο τον κυβερνήτη της επαρχίας να πει: «Οι κάτοικοι της ιαπωνικής επαρχίας Φουκουσίμα, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, είναι πολύ ανήσυχοι και οργισμένοι πέντε ημέρες μετά το σεισμό. Η ανησυχία και η οργή του λαού της Φουκουσίμα έχει φτάσει στα όρια», υπογράμμισε ο Γιουχέι Σάτο.

Ο ίδιος εξέφρασε την ευχή το σύνολο της Ιαπωνίας να επιδείξει «αλληλλεγγύη προς αυτούς που είναι υποχρεωμένοι να απομακρυνθούν» από τα σπίτια τους.

Συνολικά 430.000 άνθρωποι είναι αυτή την στιγμή είτε άστεγοι λόγω της μανίας του τσουνάμι, είτε λόγω της εκκένωσης περιοχών γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.
Αυτοί οι άνθρωποι είναι στοιβαγμένοι σε πάνω από 2.400 καταφυγια και οι κυβερνήτες των επαρχιών Φουκουσίμα, Μιγιάγκι και Ιγουάτε πρέπει να κατασκευάσουν 32.800 πρόχειρες κατοικίες.
Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό οι νεκροί και αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 11.000. Ομως όπως μεταδίδει το πρακτορείο Kyodo, ο αριθμός αυτός θα ανέβει ακόμα περισσότερο αφού τα σωστικά συνεργεία είναι πλεον βαθιά μέσα στις πληγείσες περιοχές και ανασύρουν συνεχώς νεκρούς.

Οι τελευταίες εξελίξεις για τον πυρηνικό εφιάλτη

Αυτό που τρομάζει τώρα είναι τι συμβαίνει με την δεξαμενή αποθήκευσης του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου του αντιδραστήρα Νο. 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα. Από εκεί εκλύθηκε ραδιενεργό υλικό «απ΄ευθείας στην ατμόσφαιρα».

Στον αντιδραστήρα αυτόν, όπου εκδηλώθηκαν χθες και σήμερα πυρκαγιές που ετέθησαν υπό έλεγχο, «η εξάτμιση του ύδατος της δεξαμενής συνεχίζεται» προκαλώντας πτώση του επιπέδου του ύδατος στη δεξαμενή αυτή, όπου είναι αποθηκευμένο το ραδιενεργό αναλωθέν καύσιμο».

Ο αντιδραστήρας 3 επίσης δεν θεωρείται ασφαλής αφού το κέλυφος του πυρήνα μπορεί να έχει υποστεί φθορά.
Ως προς τον αντιδραστήρα Νο. 2, οι δύο χθεσινές εκρήξεις πιθανόν να προκάλεσαν φθορά του κελύφους του πυρήνα στο κατώτερο τμήμα του και πρέπει να ευθύνονται για τη σημαντική αύξηση των ραδιενεργών υλικών που ανιχνεύθηκαν στην περιοχή του σταθμού.

‘Ηδη, στις πόλεις που βρίσκονται ανάμεσα στον πυρηνικό σταθμό και το Τόκιο, δείχνουν ότι οι τιμές της ραδιενέργειας έχουν αυξηθεί.
Ωστόσο, στο Τόκιο, οι τιμές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και δεν υπάρχει ανάγκη για την λήψη μέτρων προστασίας του πληθυσμού.

newsit

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.