Ιαπωνία: Νέες προσπάθειες για ψύξη των πυρηνικών αντιδραστήρων

Posted: 20/03/2011 in World


Η εταιρία η οποία διαχειρίζεται τον κεντρικό πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στη Φουκουσίμα ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτιμά πως θα είναι «δύσκολο» να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στον αντιδραστήρα αριθμός 2

, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Jiji, επικαλούμενο την Tokyo Electric Power Co. (Tepco).

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας πυρηνικής και βιομηχανικής ασφάλειας πάντως εξέφρασε την αισιοδοξία του για την προσπάθεια και την ελπίδα ότι η ηλεκτροδότηση «θα έχει αποκατασταθεί ως τις 18:00» (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας), όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μηχανικοί έχουν συνδέσει καλώδια στους αντιδραστήρες αριθμός 1 και 2 και ήλπιζαν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση μέσα στην ημέρα ώστε να τροφοδοτούν τους αντιδραστήρες με νερό για να ψύχονται, όπως και στους αντιδραστήρες αριθμός 3 και 4. Ωστόσο η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ εξέφραζε επιφυλάξεις για το κατά πόσον θα είναι δυνατόν τα συστήματα ψύξης να επαναλειτουργήσουν κανονικά.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι επιτεύχθηκε ως ένα βαθμό «σταθεροποίηση» στον αντιδραστήρα 3, όπου η κατάσταση ήταν κρίσιμη. Μηχανικοί χρησιμοποιούν γεννήτριες που λειτουργούν με ντίζελ για τους αντιδραστήρες 5 και 6. Η θερμοκρασία του αναλωθέντος καυσίμου σε αυτούς «επιστρέφει στο κανονικό», ανέφεραν οι αρχές.

Έλεγχοι σε σπανάκι και γάλα που παράγονται κοντά στο εργοστάσιο στη Φουκουσίμα έδειξαν επίπεδα ραδιενέργειας πάνω από επιτρεπόμενο όριο. Δείγμα νερού της βρύσης στο Τόκιο εμφάνισε πολύ μικρό επίπεδο ραδιενέργειας.

Η IAEA ανακοίνωσε ότι οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να διακόψουν τις πωλήσεις τροφίμων από τη Φουκουσίμα.

Στην περίπτωση που οι μηχανικοί δεν μπορέσουν να ψύξουν τους αντιδραστήρες συζητείται ο «ενταφιασμός» του εργοστασίου, η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στο Τσερνομπίλ της Ουκρανίας το 1986.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 15.000 άνθρωποι πιθανότατα έχασαν τη ζωή τους από το σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι μόνο στην επαρχία Μιγιάγκι. Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 7.500, ενώ 11.700 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

newsit

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s