ΦΑΚΕΛΟΣ ΛΙΒΥΗ:Μουαμάρ Καντάφι: ο στρατηγός που η Δύση λατρεύει να μισεί

Posted: 20/03/2011 in World


Θεωρεί τον εαυτό του «ηγέτη της επανάστασης» και όχι πρόεδρο της Λιβύης. Στα 42 χρόνια που κυβερνά τη χώρα του, ο Μουαμάρ Καντάφι έχει αποδειχθεί ότι είναι πολλά, αλλά όχι βαρετός!

Γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου του 1942 και κατάγεται από οικογένεια Βεδουίνων. Για αυτό άλλωστε διαμένει πάντα σε σκηνή. Την οποία παίρνει παντού μαζί του. Ακόμη και στον κήπο των Ηνωμένων Εθνών ή στη Ρώμη για να συναντήσει τον επιστήθιο φίλο του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σπούδασε Νομικά και στη συνέχεια ακολούθησε στρατιωτική καριέρα στη Βεγγάζη. Την 1η Σεπτεμβρίου του 1969, μια μικρή ομάδα από αξιωματικούς του στρατού υπό την ηγεσία του Καντάφι ανέτρεψε με πραξικόπημα τον βασιλιά Ίντρις, ενώ εκείνος έκανε τις διακοπές του στην Ελλάδα. Στα πρώτα χρόνια της ηγεσίας του, κατήργησε το Σύνταγμα και έγραψε το «Πράσινο Βιβλίο», την πολιτική του φιλοσοφία με την οποία διοικεί τη χώρα του έκτοτε…

Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο στόχαστρο του δυτικού κόσμου και όταν το 1984 ο Ανδρέας Παπανδρέου μετέβη στη Λιβύη για διατρανώσει την ελληνο-λιβυκή φιλία, προκάλεσε έντονη κριτική από τη Δύση. Για χρόνια, ο Καντάφι βρέθηκε στο περιθώριο και την απομόνωση. Μέχρι που βγήκε γιατί η χώρα του είναι πλούσια, κυρίως σε πετρέλαιο. Και από «κακό παιδί» έγινε «ισότιμος εταίρος».

Φρόντισε όμως κι εκείνος να δώσει λάβες… Τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 οι σχέσεις του με τη Δύση ήταν, το λιγότερο, τεταμένες. Ήταν 15 Απριλίου του 1986 όταν οι ΗΠΑ, υπό την ηγεσία του Ροναλντ Ρίγκαν, εξαπέλυσαν την επιχείρηση El Dorado Canyon. 60 Λίβυοι σκοτώθηκαν. Είχαν προηγηθεί οι καταγγελίες για εμπλοκή της Τρίπολης στη βομβιστική επίθεση σε αμερικανική ντισκοτέκ του Βερολίνου.

Η «απάντηση», όμως, θα ήταν ακόμη πιο αιματηρή. 21 Δεκεμβρίου 1988 και αεροσκάφος της Pan American, η πτήση 103, ανατινάζεται πάνω από το Λόκερμπι της Σκώτιας. Απολογισμός: 270 νεκροί. Η Βρετανία κατηγόρησε άμεσα τη Λιβύη, η οποία ανέλαβε την ευθύνη το 2003 και αποζημίωσε τις οικογένειες των θυμάτων.

Η εξέλιξη αυτή ήταν το κλειδί για να ανοίξει και πάλι η πόρτα της Δύσης για τον στρατηγό Καντάφι. Το Μάρτιο του 2004 ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας επισκέπτεται την Τρίπολη, ενώ στις 15 Μαΐου του 2006 οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επαναφορά των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Λιβύης. Επίσης ήρθησαν οι κυρώσεις (μποϋκοτάζ) που είχαν επιβληθεί κατά της Λιβύης από το 1992.

Στο πλαίσιο της αναθέρμανσης των σχέσεων της Λιβύης με τη Δύση, ήρθε και η επίσκεψη του Καντάφι στη Γαλλία τον Δεκέμβριο του 2007.

Μετά από 42 χρόνια, η εξουσία του στρατηγού Καντάφι κλυδωνίζεται και για πρώτη φορά βλέπει το τέλος της να πλησιάζει. Αυτό που δε γνωρίζει κανείς είναι με ποιον τρόπο θα φύγει και πόσους νεκρούς θα αφήσει πίσω το

newsit

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.