Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας και στη θάλασσα

Posted: 22/03/2011 in World


Το ένα μετά το άλλο ανοίγουν τα μέτωπα για τις ιαπωνικές αρχές. Ενώ προσπαθούν με νύχια και με δόντια να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Φουκουσίμα, σήμερα διαπιστώθηκαν και ασυνήθιστα αυξημένα επίπεδα ραδιενεργών ουσιών στο νερό της θάλασσας κοντά στον πυρηνικό σταθμό.

Στην προσπάθεια να ψυχθούν οι αντιδραστήρες έγιναν ρίψεις με τόνους θαλασσινού νερού στους αντιδραστήρες και πολλοί εμπειρογνώμονες διερωτώνται τι συνέβη με το νερό αυτό. Αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι ποσότητα του νερού αυτού χύθηκε πάλι στη θάλασσα.

Το ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Κyodo, επικαλούμενο την εταιρία Tokyo Electric Power Co ανέφερε ότι τα επίπεδα του ραδιενεργού ιωδίου-131 σε δείγματα του θαλασσινού νερού κοντά στο εργοστάσιο ήταν χθες, Δευτέρα, 126,7 φορές υψηλότερα από τα όρια που έχει ορίσει η κυβέρνηση. Τα επίπεδα του καισίου-134 ήταν 24,8 φορές υψηλότερα και τα επίπεδα του καισίου-137 ήταν 16,5 φορές υψηλότερα από τα επίπεδα ασφαλείας, ενώ ανιχνεύτηκε και κοβάλτιο 58.

«Στο νερό της θάλασσας τα επίπεδα ραδιενέργειας ήταν υψηλότερα από τα επίπεδα ασφαλείας, ωστόσο και αυτά τα επίπεδα εξακολουθούν να είναι ασφαλή ακόμα κι αν πίνει κανείς θαλασσινό νερό για ένα χρόνο», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο.

«Βεβαίως, αν αυτό συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν επιπτώσεις, για το λόγο αυτό ζητήσαμε από τα αρμόδια υπουργεία να επισπεύσουν τους ελέγχους στο νερό της θάλασσας», τόνισε.

Σύμφωνα με το Κyodo, τα υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστημών και Τεχνολογίας θα πραγματοποιήσουν αναλύσεις για ραδιενέργεια στο θαλασσινό νερό σε οχτώ σημεία κοντά στο σταθμό της Φουκουσίμα, ενώ η TEPCO σχεδιάζει να πραγματοποιήσει δικούς της ελέγχους.

Ο Χιντέο Μοριμότο, διευθυντής της Υπηρεσίας Φυσικών Πόρων και Ενεργείας υποστήριξε ότι η ραδιενέργεια στη θάλασσα θα διαλυθεί και ότι δεν κινδυνεύουν άλλες χώρες στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας μπορούν να μεταφερθούν στα αλιεύματα στα νερά αυτά, αλλά η βιομηχανία της αλιείας στην περιοχή καταστράφηκε από το σεισμό και το τσουνάμι.

Επίσης σήμερα ανακοινώθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος επέκτασης της μήκους 20 χιλιομέτρων ζώνης εκκένωσης γύρω από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, παρά τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας που έχουν καταγραφεί στην περιοχή.

Περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή, που είναι πλέον ερημωμένη, μετά το σεισμό και το τσουνάμι στις 11 Μαρτίου.Οι τελευταίες διαθέσιμες καταγραφές από μία περιοχή δέκα χιλιομέτρων έξω από τη ζώνη εκκένωσης δείχνουν ένα επίπεδο 110 μικροσιεβέρτ ανά ώρα, αρκετά χαμηλότερο από το επίπεδο που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα υγείας, αλλά πολύ υψηλότερο από τα φυσιολογικά επίπεδα (σχεδόν 3.000 φορές ανώτερα από το φυσιολογικό επίπεδο στο Τόκιο πριν από το σεισμό). Η έκθεση σε 100.000 μικροσιεβέρτ το χρόνο είναι το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο είναι σαφής ο κίνδυνος για καρκίνο.

Η κυβέρνηση συμβουλεύει τους κατοίκους που ζουν εντός δέκα χιλιομέτρων από την ζώνη εκκένωσης να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους, αλλά η ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα δεν είναι το μοναδικό τους πρόβλημα καθώς έχουν εντοπιστεί μολυσμένα τρόφιμα, αλλά και το νερό της βρύσης.

Τα υψηλά επίπεδα ραδιενεργού καισίου στον αέρα προκαλούν ανησυχία γιατί το καίσιο παραμένει περισσότερο στην ατμόσφαιρα σε σχέση με το ραδιενεργό ιώδιο, για παράδειγμα, ένα άλλο στοιχείο που εντοπίστηκε τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και στο νερό της βρύσης.

Οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος που επηρεάζουν δέκα εκατομμύρια νοικοκυριά ξεκίνησαν και πάλι σήμερα στην Ιαπωνία μετά την τριήμερη διακοπή, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων και ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται.

Στη Σεντάι, σεισμόπληκτοι που στεγάζονται προσωρινά σε σχολείο, δεν μπορούν να φάνε γιατί το φαγητό πρέπει να ζεσταθεί σε φούρνο μικροκυμάτων και δεν υπάρχει ρεύμα, ενώ περιμένουν ακόμα να προμηθευτούν ρουχισμό, είπαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Ο ιάπωνας υπουργός εμπορίου δήλωσε την Τρίτη, πως είναι δύσκολο να πει κανείς ότι, η εξέλιξη της κατάστασης γύρω από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, είναι προς ασφαλή κατεύθυνση. Την άποψη αυτή του κυβερνητικού στελέχους, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων του Κιότο και έρχεται σε αντίθεση με τις αχτίδες αισιοδοξίας που είχαν ανατείλει νωρίτερα, από τις δηλώσεις του διευθυντή της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Γιουκίγια Αμάνο, ότι η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία θα ξεπεραστεί.

protothema

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s