Μαύροι καπνοί πάνω από τον αντιδραστήρα 3

Posted: 23/03/2011 in World

Μαύρος καπνός βγαίνει από το κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, γεγονός που κατέστησε αναγκαία την απομάκρυνση του προσωπικού, ανακοίνωσε η εταιρία Tokyo Electric Power (Tepco), διαχειρίστρια του σταθμού.

Και οι εργαζόμενοι στον αντιδραστήρα 2 σταμάτησαν προσωρινά τις εργασίες, έπειτα από ειδοποίηση της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας από την πυρηνική ενέργεια, που διαπίστωσε αύξηση των επιπέδων ραδιενεργού ακτινοβολίας στις εγκαταστάσεις του αντιδραστήρα. Η Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, διέταξε νωρίς το πρωί την εκκένωση του χώρου στον αντιδραστήρα 2 από το εργατικό προσωπικό, μετά τις μετρήσεις που κατέδειξαν αύξηση της ραδιενέργειας στα 500 μιλισεβέρτ την ώρα, ποσοστό που καταγράφεται στη ζώνη κινδύνου.

Υπάρχουν εκατοντάδες εργαζομένων που επιχειρούν στο χώρο του πυρηνικού ατυχήματος, προσπαθώντας να αποτρέψουν μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή, οι οποίοι πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα τους χώρους του εργοστασίου, καθώς εκτοξεύονται πάλι τα επίπεδα της ραδιενέργειας που εκλύονται από τους επικίνδυνους αντιδραστήρες.

Πανικό έχει σπείρει στην Ιαπωνία η οδηγία των αρχών να μη δίνεται νερό της βρύσης στα μωρά στο Τόκιο. Οπως ανακοινώθηκε, στο νερό της βρύσης στο Τόκιο και σε πέντε προάστια της ιαπωνικής πρωτεύουσας ανιχνεύθηκε ποσοστό ραδιενεργού ιωδίου που ξεπερνά τα επιτρεπτά για τα βρέφη επίπεδα. Συγκεκριμένα, ανιχνεύθηκε συγκέντρωση ιωδίου 210 μπεκερέλ ανά κιλό σε δείγμα τρεχούμενου νερού, ενώ το επιτρεπτό όριο που έχουν ορίσει οι ιαπωνικές αρχές είναι 100 μπεκερέλ για τα βρέφη.

Επίσης, ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν αποφάσισε την απαγόρευση της κατανάλωσης γάλακτος και πράσινων λαχανικών από περιφέρειες της Φουκουσίμα και του Ιμπαράκι, εξαιτίας των αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας. Ο Καν ζήτησε από τον κόσμο γενικά να μην καταναλώνει λαχανικά στα οποία ανιχνεύτηκε ραδιενέργεια, εδικά σπανάκι, μπρόκολα και λάχανα. Επίσης αποφάσισε να μην πωλούνται προς το παρόν πράσινα λαχανικά από την Φουκουσίμα, αλλά και μη επεξεργασμένο γάλα και ορισμένα λαχανικά από το Ιμπαράκι.

Νωρίτερα, μία νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τράνταξε την βόρειο-ανατολική Ιαπωνία, στην περιοχή που επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 9 βαθμών και το τσουνάμι, που ακολούθησε την 11η Μαρτίου. Όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Κιότο, δεν εξεδόθη προειδοποίηση για ενδεχόμενη εκδήλωση τσουνάμι.

Ο σεισμός της 11ης Μαρτίου που τράνταξε την περιοχή, μεγέθους 9 βαθμών Ρίχτερ, ήταν ο ισχυρότερος στην ιστορία της Ιαπωνίας, με απολογισμό μέχρι τώρα, 9.000 νεκρούς και 13.000 ανθρώπους να εξακολουθούν να αγνούνται.

protothema

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.