Στο «κόκκινο» ο αντιδραστήρας 2

Posted: 27/03/2011 in World


Πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας μετρήθηκαν σήμερα σε νερό που διέρρευσε από τον αντιδραστήρα 2 στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, αναγκάζοντας το προσωπικό να διακόψει αμέσως τις επιχειρήσεις άντλησης ύδατος και να απομακρυνθεί από τις εγκαταστάσεις, μετέδωσαν το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji και η διαχειρίστρια εταιρία Tepco.

Το επίπεδο που μετρήθηκε στα δείγματα του νερού αυτού που βρέθηκε στην αίθουσα όπου βρίσκεται η τουρμπίνα, πίσω από τον αντιδραστήρα, είναι 1.000 μιλισίβερτ (mSv) ανά ώρα, δήλωσε εκπρόσωπος της Tepco.

«Ο αριθμός αυτός είναι 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερος από το επίπεδο της ραδιενέργειας του νερού που βρίσκεται γενικά σε έναν αντιδραστήρα ο οποίος είναι σε καλή κατάσταση», εξήγησε η Tepco.

Ποσοστά ραδιενέργειας αρκετών χιλιάδων μιλισίβερτ ανά ώρα έχουν ήδη μετρηθεί γύρω από τους αντιδραστήρες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, επιβάλλοντας την προσωρινή εκκένωση των μονάδων.

Με την έκθεση του ανθρωπίνου οργανισμού σε μία δόση 100 μιλισίβερτ και άνω, οι ιατρικές μελέτες δείχνουν αύξηση του αριθμού των καρκίνων.

Το ραδιενεργό ιώδιο είναι «1.850 φορές πάνω από το κανονικό»

Το ραδιενεργό ιώδιο στο θαλασσινό νερό στα ανοικτά του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι αυξήθηκε σε επίπεδο 1.850 φορές πάνω από το κανονικό, από 1.250 μια ημέρα νωρίτερα, ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.

Ο αξιωματούχος της υπηρεσίας Χιντεχίκο Νισιγιάμα είπε ότι είναι πιθανό να υπάρχει διαρροή από το κέλυφος αντιδραστήρων και αυτή να είναι η αιτία για την υψηλή ραδιενέργεια που εντοπίστηκε σε στάσιμο νερό στα κτίρια όπου βρίσκονται οι τουρμπίνες.

Παράλληλα σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo μετέδωσε ότι ένας σεισμολόγος αποκάλυψε πως είχε προειδοποιήσει πριν από δυο χρόνια την εταιρία Tepco πως ένα μεγάλο τσουνάμι θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στα εργοστάσιά της στη Φουκουσίμα, αλλά «αγνοήθηκε».

Ο Γιουκινόμπου Οκαμούρα είπε ότι η Tokyo Electric Power Co., η οποία λειτουργεί το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1, επέμεινε ότι ο σχεδιασμός της για την αντιμετώπιση σεισμών ήταν επαρκής και δεν ήθελε να εξετάσει την υπόθεση πιθανής ζημιάς από σεισμική δόνηση ή/και τσουνάμι.

«Είναι παράξενο να συμπεριφέρεσαι χωρίς να λαμβάνεις υπ’ όψη σου αστάθμητους παράγοντες», δήλωσε ο Οκαμούρα, επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας Ενεργών Ρηγμάτων και Σεισμών.

Ο Οκαμούρα είχε κάνει την προειδοποίηση στην εταιρία το 2009 μετά από μια μελέτη που διεξήγαγε από το 2004 σχετικά με ένα μεγάλο τσουνάμι που είχε στοιχίσει τη ζωή 1.000 ανθρώπων το έτος 869, μετά από ένα σεισμό 8,3 βαθμών. Στην έρευνά του ανακάλυψε ότι το τσουνάμι είχε πλήξει μεγάλες εκτάσεις στις παραθαλάσσιες περιοχές της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, ανέφερε το Κιόντο.

Η εταιρία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο έχει υποστηρίξει επανειλημμένα πως ο σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου ήταν «πέραν κάθε πρόβλεψης».

Η αστυνομία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο απολογισμός των επιβεβαιωμένων νεκρών βρίσκεται στους 10.489, ενώ 16.621 πολίτες παραμένουν αγνοούμενοι.

Οι Ιάπωνες τεχνικοί χρησιμοποιούν πλέον γλυκό νερό για την ψύξη των αντιδραστήρων 1, 2 και 3 της πυρηνικής μονάδας Φουκουσίμα, καθώς το θαλασσινό νερό που χρησιμοποιήθηκε μέχρι σήμερα επιτάχυνε τη διάβρωση και μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Η ΙΑΕΑ δικαιολογεί την αλλαγή αυτή, κυρίως λόγω της διάβρωσης που δημιουργείται επί των στοιχείων της μονάδας από το θαλασσινό νερό.

Σημαντικά επίπεδα ραδιενέργειας εντοπίστηκαν στη θάλασσα, αυξάνοντας τους φόβους ότι ένας ή περισσότεροι αντιδραστήρες έχουν χάσει τη στεγανότητα τους.

Γιούκιο Εντάνο: Απαιτείται επαγρύπνυση

Η κατάσταση στον πληγέντα από τον σεισμό πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία, δεν επιδεινώνεται, αλλά χρειάζεται επαγρύπνηση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο.

Δύο από τους έξι αντιδραστήρες του σταθμού θεωρούνται τώρα ασφαλείς, αλλά η κατάσταση των άλλων τεσσάρων εξακολουθεί να είναι ασταθής και περιστασιακά υπάρχει εκπομπή ατμού και καπνού.

Ωστόσο η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία και η πίεση σε όλους τους αντιδραστήρες του σταθμού.

Ραδιενέργεια και στα τρόφιμα

Ένα αφύσικα υψηλό επίπεδο ραδιενέργειας, το οποίο δεν είναι ωστόσο επικίνδυνο για την υγεία, εντοπίστηκε σε λαχανικό, το οποίο προορίζεται για την αγορά της Ναγκόγια και προέρχεται από την περιοχή που βρίσκεται κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ο οποίος επλήγη από τον σεισμό στην Ιαπωνία, ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική κυβέρνηση.

Αυτό το μαρούλι με τα κόκκινα φύλλα, το οποίο παράγεται στη νομαρχία Ιμπαράκι -μεταξύ του Τόκιο και της περιοχής του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα- δεν βρισκόταν στον κατάλογο με τα περίπου 10 λαχανικά από τέσσερις νομαρχίες γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα των οποίων η πώληση έχει απαγορευτεί.

Το λαχανικό αυτό βρισκόταν σε 15 καφάσια που εντοπίστηκαν στη χονδρική αγορά της Ναγκόγια, στην κεντρική Ιαπωνία, και κατασχέθηκαν.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο επανέλαβε τις εκκλήσεις για ηρεμία και υπογράμμισε ότι το επίπεδο αυτό μόλυνσης από ραδιενέργεια δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία.

Στο λαχανικό αυτό καταμετρήθηκε ραδιενεργό ιώδιο 2.300 μπεκερέλ, ενώ το καθορισμένο όριο είναι 2.000 μπεκερέλ. Επίσης καταμετρήθηκε καίσιο, μια ραδιενεργή ουσία, η οποία ανερχόταν στα 150 μπεκερέλ και βρισκόταν πολύ πιο κάτω από το όριο των 500 μπεκερέλ.

Οι ιαπωνικές αρχές απαγόρευσαν στα μέσα της εβδομάδας την πώληση περισσότερων από 10 λαχανικών και γάλακτος από τέσσερις επαρχίες που βρίσκονται κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, μεταξύ των οποίων και η Ιμπαράκι, λόγω του εντοπισμού ενός αφύσικα υψηλού επιπέδου ραδιενέργειας.

Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν διέταξε εξάλλου την πραγματοποίηση ελέγχων και σε έξι άλλες νομαρχίες, εκ των οποίων ορισμένες βρίσκονται κοντά στο Τόκιο.

Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ρωσία και η Ταϊβάν, όπως και οι χώρες μέλη της ΕΕ, έχουν ανακοινώσει μέτρα απαγόρευσης ή περιορισμού των εισαγωγών φρέσκων προϊόντων από την Ιαπωνία.

Πρόβλημα και στην Θάλασσα

Όταν τα επίπεδα ραδιενέργειας στη θαλάσσια περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα φτάνουν 1.250 φορές πάνω από το ανώτατο όριο ασφαλείας (οκτώ φορές αυξημένο συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα) τότε είναι προφανές ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και εγείρονται ερωτήματα για το κατά πόσον οι ηρωικές προσπάθειες των συνεργείων να ψύξουν τους αντιδραστήρες είναι αρκετές για να εμποδίσουν μια γενικευμένη καταστροφή. Εξέλιξη που αν και οι ειδικοί επιμένουν πως ακόμα κια στο χειρότερο σενάριο θα περιοριστεί τοπικά, είναι κοινό μυστικό πως μια οικονομία όπως η ιαπωνική δεν μπορεί να μπει σε «καραντίνα» και επομένως διαφόρων ειδών προϊόντα μολυσμένα με ραδιενεργά στοιχεία θα κάνουν το γύρο του κόσμου μέσω των εξαγωγών και των ταξιδιών.

Οι μετρήσεις στη θάλασσα της Φουκουσίμα έγιναν σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από τη ακτή. Εκφράζονται ανησυχίες ότι υπάρχει σοβαρή διαρροή ραδιενέργειας υπογείως και κατεθυείαν προς τη θάλλασα από κάποια ρωγμή στους αντιδραστήρες. Λέγεται ότι η κατανάλωση ενός λίτρου μολυσμένου με ραδιενέργεια νερού ισοδυναμεί με την μέγιστη επιτρεπτή ετήσια έκθεση σε ραδιενέργεια για τον άνρωπο. Οι ειδικοί ωστόσο, σπεύσουν αν καθησυχάσουν το κοινό, λέγοντας ότι η ραδιενέργεια αυτή θα πάψει να είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία μετά την πάροδο οκτώ ημερών, ενώ οι επιπτώσεις και για τους θαλάσσιους οργανισμούς λένε οι ειδικοί ότι είναι μηδαμινές.

http://www.reuters.com/resources_v2/flash/video_embed.swf?videoId=198314012

Όλα αυτά, ενώ ήδη από χτες η διαχειρίστρια εταιρεία ανακοίνωσε πως είναι πιθανό το κέλυφος του αντιδραστήρα Νο.3 να έχει υποστεί ρωγμή. Πρόκειται για τον πιο επικίνδυνο από τους συνολικά έξι αντιδραστήρες της Φουκουσίμα, αφού είναι εκείνος που περιέχει πλουτώνιο. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναότο Καν, είπε ότι η κατάσταση είναι «εξαιρετικά απρόβλεπτη». Άλλωστε μόλις χτες έγιναν μετρήσεις στους αντιδραστήρες Νο.1 και Νο.3 που έδειξαν επίπεδαραδιενέργειας 10.000 φορές άνω του ανώτατου ορίου.

Όσον αφορά τον κίνδυνο διατροφικής καταστροφής από τη ραδιενέργεια, η Ιαπωνία έχει ήδη απαγορεύσει τις εξαγωγές ή μεταφορές τροφίμων που προέρχονατι από την πληγείσα περιοχή τόσο σε άλλες επαρχίες της Ιαπωνίας όσο και στο εξωτερικό. Οι κάτοικοι της Φουκουσίμα έχουν λάβει οδηγίες να μην καταναλώνουν 11 είδη πράσινων λαχανικών. Κίνα, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ και άλλες χώρες στην Ασία έχουν ήδη απαγορεύσει και από τη δική τους πλευρά την εισαγωγή ορισμένων προϊόντων από την Ιαπωνία, όπως λαχανικά, θαλασσινά και γαλακτοκομικά. Αντίστοιχα μέτρα πήραν και οι Αυστραλία, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ και Ρωσία.

Μέχρι σήμερα, 15 μέρες μετά από τον σεισμό της 11ης Μαρτίου, ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων είναι πάνω από τους 10.000, ενώ οι αγνοούμενοι υπολογίζονται στους 17.440. Την ίδια στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες έμειναν άστεγοι. Από αυτούς οι περισσότεροι έχουν καταφύγει στα προσωρινά καταλύμματα που έχει στήσει η κυβέρνηση, η οποία εκτιμάει ότι σε αυτά μένουν σήμερα 250.000 άνθρωποι. Το κόστος από την πρωτοφανή αυτή φυσική καταστροφή ανέρχεται στα 309 δισεκατομμύρια δολάρια.

http://www.reuters.com/resources_v2/flash/video_embed.swf?videoId=198014492

newsday

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s