Νέος σεισμός στην Ιαπωνία – Έρχεται νέο τσουνάμι – Συνεχίζεται το θρίλερ στη Φουκουσίμα

Posted: 28/03/2011 in World


– 6,5 Ρίχτερ τα χαράματα στην επαρχεία Μιγιάκι
– Για τσουνάμι μισού μέτρου τις επόμενες ώρες προειδοποιούν οι επιστήμονες
– Φάσκουν και αντιφάσκουν οι Ιάπωνες
– Το ραδιενεργό ιώδιο είναι 1.150 φορές πάνω από το φυσιολογικό

Νέος σεισμός 6,5 Ρίχτερ ταρακούνησε τα χαράματα της Δευτέρας την επαρχία Μιγιάκι στη βόρειο-ανατολική Ιαπωνία, ενώ η κυβέρνηση εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι που θα πλήξει τις ακτές της περιοχής τις επόμενες ώρες, ύψους τουλάχιστον μισού μέτρου.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στην Ιαπωνία αλλά και η ωκεανογραφική υπηρεσία των ΗΠΑ, τα παλιρροϊκά κύματα που θα προκληθούν από την ισχυρή σεισμική δόνηση, που καταγράφηκε το πρωί της Δευτέρας στην περιοχή ακριβώς, που επλήγη περισσότερο από τον ισχυρότατο σεισμό και το τσουνάμι στις 11 Μαρτίου, θα είναι της τάξης των 50 εκατοστών και θα φθάσουν σε λίγες ώρες στις ακτές της χώρας.

Την ίδια ώρα σε θρίλερ εξελίσσεται η μέτρηση της ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο διευκρίνισε ότι η ραδιενέργεια που ανιχνεύτηκε στο νερό του αντιδραστήρα 2 ήταν τελικώς 100.000 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο και όχι 10 εκατομμύρια φορές.

Η Ιαπωνία έχει ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά της για να επιλύσει την κρίση στη Φουκουσίμα, τόνισε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Το ραδιενεργό ιώδιο είναι 1.150 φορές πάνω από το φυσιολογικό

To επίπεδο του ραδιενεργού ιωδίου είναι 1.150 φορές υψηλότερο από το ανώτατο επιτρεπτό όριο, κατά τις μετρήσεις που έγιναν σε δείγματα νερού τα οποία ελήφθησαν από τη θάλασσα σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από τους αντιδραστήρες 5 και 6 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας.

Μέχρι σήμερα οι αναλύσεις διενεργούνταν στη νότια πλευρά του εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι (Νο 1), στην έξοδο των αντιδραστήρων 1 και 4, οι οποίοι έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές από το σεισμό της 11ης Μαρτίου, και όπου το επίπεδο του ιωδίου 131 ήταν την Κυριακή σχεδόν 2.000 φορές υψηλότερο από το φυσιολογικό.

Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας Χιντεχίκο Νισιγιάμα διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι έγιναν από τη διαχειρίστρια του εργοστασίου εταιρία Tepco σε δείγματα νερού που ελήφθησαν κοντά στους δύο αντιδραστήρες αυτούς στη βόρεια πλευρά των εγκαταστάσεων.

«Το ιώδιο 131 που ανιχνεύθηκε είναι 1.150 φορές υψηλότερο από το ανώτερο επιτρεπτό όριο στο νερό της θάλασσας κοντά στους αντιδραστήρες 5 και 6», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος.

«Απαράδεκτο» το λάθος της Tepco δήλωσε η κυβέρνηση

Είναι «απαράδεκτη» η εσφαλμένη ανακοίνωση της εταιρίας Tokyo Electric Power (Tepco), που έχει τη διαχείριση των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη Φουκουσίμα, ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας μετρήθηκε να είναι 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερο από το φυσιολογικό σε δείγματα νερού που διέρρευσε χθες από το πυρηνικό εργοστάσιο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης.

«Ακόμη και αν η κούραση όσων εργάζονται στις εγκαταστάσεις μπορεί να συντείνει για να δικαιολογηθεί το λάθος αυτό, γνωρίζοντας ότι η παρακολούθηση των επιπέδων της ραδιενέργειας είναι μείζονος σημασίας προϋπόθεση για την εγγύηση της ασφάλειας, αυτό το λάθος είναι απολύτως απαράδεκτο», τόνισε ο Γιουκίο Εντάνο. «Η κυβέρνηση έδωσε εντολή στην Tepco να μην το επαναλάβει», πρόσθεσε.

Η Tokyo Electric Power έδωσε εκτάκτως το βράδυ χθες Κυριακή συνέντευξη Τύπου μετά τη μετάδοση της ανακοίνωσής της ότι «είναι 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό τα επίπεδα της ραδιενέργειας» από τα μέσα ενημέρωσης της Ιαπωνίας και παντού ανά τον κόσμο, επιτείνοντας το φόβο για την εξέλιξη στο πυρηνικό εργοστάσιο που υπέστη σοβαρές ζημιές στο σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Ο αντιπρόεδρος της Tepco Σακάε Μούτο εξήγησε ότι ραδιενεργά στοιχεία είχαν αναμιχθεί κατά τις αναλύσεις που έγιναν σε δείγματα νερού που είχε διαρρεύσει από τον αντιδραστήρα 2.

Το χρονικό των παλινωδιών

Τα ξημερώματα η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασία της Φουκουσίμα είχε σημάνει συναγερμό ανακοινώνοντας οτι στο νερό που χρησιμοποιείται για την ψύξη στον αντιδραστήρα 2 έχει συγκεντρώσεις ραδιενέργειας 10 εκατομμύρια φορές πάνω από το φυσιολογικό.

Αμέσως ο αντιδραστήρας εκκενώθηκε και λίγες ώρες αργότερα η ίδια η ιαπωνική κυβέρνηση ομολόγησε δια τους εκπροσώπου της οτι φοβάται πυρηνική καταστροφή!

‘Ομως, τώρα η διαχειρίστρια εταιρεία λέει συγγνώμη λάθος! Οι εργάτες γύρισαν στις θέσεις τους και ανακοινώθηκαν οτι οι μετρήσεις που έγιναν πριν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα!

«Οι αριθμοί δεν είναι σωστοί και αξιόπιστοι» δήλωσε με περισσή άνεση ο εκπρόσωπος της TEPCo. Τακάσι Κουρίτα.
«Σας ζητάμε συγγνώμη».

Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε απο την TEPCO τα επίπεδα ραδιενέργειας στον αντιδραστήρα 2 είναι πολύ υψηλά, 100.000 φορές υψηλότερα από το κανονικό.

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα είπε οτι μετά την πρώτη μέτρηση σήμανε συναγερμός και εγκαταλείφθηκε ο χώρος χωρίς να ληφθεί και άλλο δείγμα ώστε να βεβαιωθούν….

Πάντως, αξιωματούχοι παραδέχονται οτι δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα ακόμα από που προέρχεται το νερό μολυσμένο με ραδιενέργεια αλλά εικάζουν οτι προέρχεται από κάποιον ραγισμένο πυρήνα.

Επίσης όλα τα παραπάνω δεν αλλάζουν την παραδοχή του ιάπωνα κυβερνητικού εκπροσώπου:

“Θα θέλαμε να δώσουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα επιλυθεί το πρόβλημα. Όσοι εργάζονται στο εργοστάσιο το ίδιο σκέφτονται. Ωστόσο δεν μπορώ να είμαι περισσότερο αισιόδοξος από την πραγματικότητα».
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει πως το πυρηνικό καύσιμο στην καρδιά του αντιδραστήρα είχε υποστεί ζημιές αμέσως μετά το σεισμό της 11ης Μαρτίου. “Ανιχνεύθηκαν στα δείγματα νερού υψηλά επίπεδα καισίου και άλλες ουσίες που γενικά δεν υπάρχουν στο νερό του αντιδραστήρα. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι ράβδοι του πυρηνικού καυσίμου να λιώνουν», τόνισε.

newsit

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.