17 μέρες μετά την καταστροφή, θυμήθηκαν να ζητήσουν βοήθεια! Η TEPCo στράφηκε στη Γαλλία

Posted: 28/03/2011 in World


– Έστω κι αργά, η εταιρία αποφάσισε να ζητήσει βοήθεια για να διαχειριστεί την κρίση στη Φουκουσίμα
– Στην Ιαπωνία Γάλλοι εμπειρογνώμονες ειδικοί στην ανάκτηση και επεξεργασία ραδιενεργού νερού
– «Θα στείλουμε όσους χρειαστεί» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας
– Βρέθηκε πλουτώνιο στο έδαφος της Φουκουσίμα

Η πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία. Επί 17 ολόκληρες μέρες, η εταιρία που εκμεταλλεύεται τον πυρηνικό σταθμό δεν έκανε ΤΙΠΟΤΑ πέρα από το να συντηρεί τον εφιάλτη.

Άνθρωποι αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τα σπίτια και τις ζωές τους, μολύνθηκε το νερό, ο αέρα, τα τρόφιμα. Και η TEPCo, η εταιρία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊτσί, για μέρες παρακολουθούσε από απόσταση (ασφαλείας). Ο πρόεδρος της δεν έκανε δημόσια εμφάνιση, ένας από τους αντιπροέδρους όταν επισκέφτηκε τα καταφύγια, ζήτησε απλά συγγνώμη.

Οι πληροφορίες λίγες, συχνά αντικρουόμενες. Αποκορύφωμα η κατάσταση του Σαββατοκύριακου όταν πρώτα ανακοίνωσε πως τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι 10 εκατ. πάνω από το κανονικό, πανικοβάλλοντας έναν ολόκληρο πλανήτη και μετά ανακάλεσε, ανακοινώνοντας πως τελικά η ραδιενέργεια ήταν μόλις… 100.000 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα επίπεδα.

Χρειάστηκε να εντοπιστεί για πρώτη φορά νερό, μολυσμένο με ραδιενέργεια, μέσα στο κτίριο του αντιδραστήρα Νο2, αλλά να βρεθεί πλουτώνιο στο έδαφος της Φουκουσίμα για να «κινηθεί» η διοίκηση της εταιρίας.

Και τώρα, 17 ολόκληρες μέρες μετά το σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι, που προκάλεσαν και το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, η TEPCo αποφάσισε ότι δε μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της και ζήτησε βοήθεια από τη Γαλλία. Από τους γαλλικούς δημόσιους βιομηχανικούς ενεργειακούς ομίλους, όπως ανακοίνωσε –όχι η εταιρία- ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας, Ερίκ Μπεσόν.

Επί της ουσίας η ιαπωνική εταιρία ζήτησε από τη Γαλλία να τον βοηθήσει και να βρει έναν ορισμένο αριθμό ειδικών στον τομέα της επεξεργασίας ραδιενεργού νερού και μολυσμένου νερού», δήλωσε ο Γαλλος υπουργός στον ραδιοσταθμό RTL, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στην Ιαπωνία «κρίσιμη».

«Η Areva θα στείλει στην Ιαπωνία δύο από τους εμπειρογνώμονες της οι οποίοι εργάζονται στη CEA του Μαρκούλ και οι οποίοι είναι ειδικοί στην ανάκτηση και την επεξεργασία ραδιενεργού νερού. Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε όσους ειδικούς χρειάζονται για να τους στηρίξουμε στη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται», δήλωσε ο Μπεσόν.

Η EDF, σε συνεργασία με την Areva και την CEA, είχε ήδη ανακοινώσει στις 18 Μαρτίου την αποστολή στην Ιαπωνία 130 τόνων ειδικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων ρομπότ που μπορούν να παρέμβουν στη θέση των ανθρώπων σε περίπτωση πυρηνικού δυστυχήματος.

newsit

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s