Εφιάλτης Νο2 στην Ιαπωνία

Posted: 07/04/2011 in World


Τα ρίχτερ συγκλόνισαν για ακόμα μία φορά την Ιαπωνία. Κοντά στο σημείο που χτύπησαν τα 9 ρίχτερ και ακολούθησε το φονικό τσουνάμι, λίγο μετά τις 17:30 ώρα Ελλάδας (23:30 το βράδυ της Πέμπτης, ώρα Ιαπωνίας) σημειώθηκε σεισμική δόνηση 7,4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.

Το επίκεντρο εντοπίστηκε στη Χονσού, 32 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ισινομάκι και 37 χιλιόμετρα ανατολικά του Γιαμαμότο.

Λεπτό προς λεπτό

20:27 Η προειδοποίηση για το τσουνάμι ανακλήθηκε για όλες τις περιοχές.

20:03 Για τη βορειοανατολική Ιαπωνία μετά από ενενήντα λεπτά η προειδοποίηση για τσουνάμι ανακλήθηκε. Το οχήματα της πυροσβεστικής βρίσκονται στους δρόμους και ερευνούν για τυχόν καταστροφές.

19:36 Μετά τη βιβλική καταστροφή που προκάλεσε το τσουνάμι από το σεισμό των 9 ρίχτερ, στην Ιαπωνία έχουν σημειωθεί εκατοντάδες μετασεισμοί και νέοι σεισμοί, όμως λίγοι ήταν πάνω ή κοντά στα 7 ρίχτερ.

19:34 «Ο σεισμός έκανε τα σπίτια να κινούνται πάνω κάτω. Άρχισε με μικρή ένταση και μετά δυνάμωσε αρκετά. Ήμουν στο σπίτι με τον αδερφό μου και φοβηθήκαμε πάρα Πόλυ. Πήραμε τα μπουκάλια με το νερό και μπήκαμε γρήγορα κάτω από το τραπέζι», ανέφερε μια κοπέλα στο BBC, η οποία βρίσκεται στο Τόκιο.

http://www.reuters.com/resources_v2/flash/video_embed.swf?videoId=200979431

19:30 Το Κέντρο Προειδοποιήσεων Τσουνάμι αναφέρει: «Οι σεισμοί αυτού του μεγέθους μερικές φορές δημιουργούν τοπικά τσουνάμι, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν καταστροφή σε ακτογραμμή μήκους 100 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού».

19:27 Το Κέντρο Προειδοποιήσεων Τσουνάμι σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που έχει έως τώρα αναφέρει ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί καταστροφή από το τσουνάμι το οποίο έχει εκτιμηθεί στα δύο μέτρα.

19:24 Στα 7,2 ρίχτερ από τα 7,4 που είχε δώσει αρχικά υποβάθμισε το μέγεθος του σεισμού το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο. Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο δίνει ως μέγεθος του σεισμού τα 7,1 Ρίχτερ.

19:10 Να θυμίσουμε ότι από το τσουνάμι που χτύπησε στις 11 Μαρτίου 28.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή του ή αγνοούνται, ενώ χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι. Από εκείνη την ημέρα οι αρχές της χώρας προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο και τον πυρηνικό αντιδραστήρα Νταΐτσι, στο εργοστάσιο στη Φουκουσίμα.

19:01 Η δόνηση σημειώθηκε στην επαρχία Μιγιάγκι, όπου βρίσκεται και η πόλη Σεντάι, επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού και του γιγαντιαίου τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

18:57 Σύμφωνα με την αστυνομία της Ιαπωνίας σε κανένα σημείο της χώρας δεν έχουν αναφερθεί ζημίες ή τραυματισμοί από το χτύπημα του εγκέλαδου. Πλέον, αναμένεται το τσουνάμι, το οποίο στο μεγάλο σεισμό των 9 ρίχτερ είχε προξενήσει βιβλικές καταστροφές.

18:55 Να σημειωθεί ότι το Αμερικανικό Γεωλογικό Κέντρο εκτίμησε το σεισμό στα 7,1 ρίχτερ, ενώ το Ευρωπαϊκό μέτρησε 7,4 ρίχτερ.

18:51 Το τσουνάμι αναμένεται να πλήξει συνολικά 420 χιλιόμετρα ακτογραμμής στην Ιαπωνία. Από το Αομόρι που βρίσκεται βόρεια της χώρας, μέχρι το Ιμπαράκι στην κεντρική Ιαπωνία, λίγο πιο βόρεια από το Τόκιο.

18:48 Νεότερες πληροφορίες για το τσουνάμι αναφέρουν ότι το ύψος του κύματος που θα φτάσει στις ακτές της Ιαπωνίας θα είναι 2 μέτρα και όχι 1 όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά.

18:43 Η Tokyo Electric Power Company τόνισε ότι είχε επικοινωνία με το εργοστάσιο στη Φουκουσίμα και το ηλεκτρικό δεν έχει πέσει. Όπως ανέφερε επικεφαλής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

18:28 Το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού με βάση τα δεδομένα που έχει συλλέξει μέχρι τώρα αναφέρει ότι: «Η Χαβάη δεν απειλείται από κανένα καταστροφικό τσουνάμι».

18:16 Οι εργάτες στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα κλήθηκαν να εγκαταλέιψουν το σημείο.

18:09 Ο σεισμός ήταν στα 118 χιλιόμετρα βόρεια της Φουκουσίμα.

18:08 Το τσουνάμι αναμένεται με ιδιαίτερη αγωνία αφού τα 9 ρίχτερ που χτύπησαν τον προηγούμενο μήνα κατέστρεψαν τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

18:05 Το κύμα του τσουνάμι αναμένεται να έχει ύψος περίπου 1 μέτρο και οι κάτοικοι που βρίσκονται στην ζώνη κινδύνου έχουν κληθεί να αποχωρήσουν και να εγκατασταθούν για την ασφάλειά τους σε υψηλότερα σημεία.

18:00 Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η δόνηση διήρκεσε αρκετή ώρα και μαρτυρίες αναφέρουν ότι τα σπίτια κουνήθηκαν επί ένα λεπτό!

17:58 Το εστιακό βάθος είναι στα 40 χιλιόμετρα και έχει δοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.