«Εξ αφορμής» στο θέατρο Πόρτα: Ποίηση και χορός εξερευνούν χέρι χέρι τον άνθρωπο μέσα στο χρόνο

Posted: 24/04/2017 in Ellada, πολιτισμός, Uncategorized
Ετικέτες: , , , , , , , , , , ,

παρασταση3


«Οι Εξ’Αφορμής παρουσιάζουν μια νέα δουλειά στο ΠΟΡΤΑ τον Απρίλιο μέσα από τέσσερις μαγευτικές παραστάσεις. 

Ποίηση και χορός εξερευνούν χέρι χέρι τον άνθρωπο μέσα στο χρόνο. Αυτον τον δρόμο φωτίζουν τα «Τέσσερα Κουαρτέτα» του Τ.Σ. Έλιοτ»

«Exaformis» Dance Theatre Company will present new material at PORTA in April. Poetry and dance cooperate hand in hand in order to discover the place of the individual in the spectrum of time. This path is illuminated by the «Four Quartets» by T.S. Eliot

Στόχος των «Εξ’ Αφορμής» είναι να συναντηθούν επί σκηνής τρεις τέχνες. Εκείνη του λόγου, του χορού και της μουσικής. Στις 20 Απρίλιου του 2017 παρουσιάστηκε η καινούργια παραγωγή με τίτλο «ΑΛΦΑ» στο ΠΟΡΤΑ. Την σκηνοθεσία υπογράφει η Μίρκα Κρεστενίτη, με χορογράφο την εμπνεύστρια του «ΑΛΦΑ», Αντωνία Οικονόμου. Μαζί τους βρίσκονται 13 ταλαντούχοι χορευτές και ηθοποιοί.

Το «ΑΛΦΑ» είναι μια διασκεύη πάνω στο ποιητικό έργο «Τέσσερα Κουαρτέτα» του Τ.Σ. Έλιοτ. Η παράσταση είναι ένα ταξίδι ανίχνευσης της ανθρώπινης υπόστασης. Μέσα από αυτό το ταξίδι διερευνάται και αναλύεται, ενώ παράλληλα δοκιμάζεται, με εργαλεία το χορό και την ποιήση του Έλιοτ, μια από τις επανεμφανιζόμενες έννοιες στην ιστορία της ανθρώπινης ανίχνευσης: η έννοια του χρόνου. Όλη η παράσταση ξετυλίγεται γύρω από ένα installation το οποίο είναι στο μέγεθος της σκήνης. Οι χορευτές καλούνται να αλληλεπιδράσουν με την εγκατάσταση καθώς παίζει κομβικό ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής του έργου. Την εκτέλεση παραγωγής έχει αναλάβει η Αντωνία Οικονόμου.

  Τα «Τέσσερα Κουαρτέτα» του Τ.Σ.  Έλιοτ είναι ένα σύνθετο έργο με μουσικότητα και δύναμη. Με κίνηση και λόγο βαθύ,  μέσα απο αλληγορίες της εξωτερικής ζωής, φτάνει στην ουσία της ύπαρξης και του σκοπού της, συνοψίζοντας το σύνολο της ανθρώπινης περιπέτειας. Ο Έλιοτ με την ποιητική του πρόζα στέλνει ένα μήνυμα με ένα τρόπο σχεδόν προφητικό. Ένα μήνυμα για την αλλαγή που χρειάζεται τόσο πολύ η ανθρωπότητα. Δεν μπορεί όμως αυτή η αλλαγή να επιβληθεί εξωτερικά, παρά μόνο να επιτευχθεί μέσα από κάθε άτομο. Ο συγγραφέας υπογραμμίζει ότι η Γνώση, η εσωτερική πορεία και η αυτοσυγκέντρωση είναι το μυστικό της ανθρώπινης υπόθεσης στην εξέλιξη της. Διατυπώνει την ανάγκη της επιστροφής του ανθρώπου στις πρωταρχικές πηγές μετά από το τέλος μιας μακριάς και γεμάτης περιπέτειας-περιπλάνησης. Πάλι η πρώτη Αρχή. Αυτήν την περιπλάνηση βιώνει η ηρωίδα του «ΑΛΦΑ» αρθρώνοντας την ποίηση του Έλιοτ.

Η εφαλτήρια ιδέα του «ΑΛΦΑ» δόθηκε από το performance installation «Living Amongst Mirrors» της Έλλης Αντωνίου και της Αντωνία Οικονόμου. To performance «Living Amongst Mirrors» διεξήχθει στο Romantso, στις 9 Ιουλίου 2016, στα πλαίσια του event της οργάνωσης ΟΟΝΟ (διττή σημασία: “αυτό εκεί” στην περσική γλώσσα & “ένα/ uno” στην ιταλική). 

Η μουσική της παράστασης αποτελείται από το Οriginal Soundtrack «ΑΛΦΑ», το οποίο δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της παράστασης, από τους: Πιλάβιος Παντελής (Lancaster University), Γουάστωρ Νικόλας (Trinity Laban), Γουάστωρ Ιάσωνας (S.U.N.Y Purchase) και από την πρωτόλεια μουσική του Sound Engineer Milad Halvei. Το Οriginal Soundtrack θα εκτελείται ζωντανά επί σκήνης.

Το installation (εγκατάσταση) υπογράφει η Έλλη Αντωνίου η οποία ζει στο Λονδίνο και αποφοιτά από το Goldsmiths University με πτυχίο Fine Art/Art History. Την σκηνογραφία έχει αναλάβει η Δάφνη Πανοτοπούλου (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στη Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών). Το ενδυματολογικό κομμάτι αναλαμβάνει ο Χρήστος Μπουμάκης (Θεατρικές Σπουδές στο Τμήμα Καλών Τεχνών Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου/ Communication Major στο American College of Greece DEREE). Τέλος, την διαδρομή προβών και την παράσταση «ΑΛΦΑ» θα απαθανατίζει ο φωτογράφος Ευάγγελος Καραλής.

Ημερομηνίες Παραστάσεων

20-21/27-28 Απριλίου

Με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ

και της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης

Σκηνοθεσία: Μίρκα Κρεστενίτη

Xορογραφία: Αντωνία Οικονόμου

Κείμενο: «Τέσσερα Κουαρτέτα» Τ.Σ. Έλιοτ

Μετάφραση: Έφη Αθανασίου

Εκδόσεις: ΙΚΑΡΟΣ

Δραματουργική Επιμέλεια: Μίρκα Κρεστενίτη

Installation: Έλλη Αντωνίου

Κουστούμια: Χρήστος Μπουμάκης

Σκηνικά: Δάφνη Πανοτοπούλου

Φωτισμοί: Αντωνία Οικονόμου

Original Score: Παντελής Πιλάβιος

Νικόλας Γουάστωρ

Ιάσονας Γουάστωρ

Milad Halvei

Βοηθός σκηνοθέτη: Ζέτα Ξαφάκη

Εκτέλεση Παραγωγής: Αντωνία Οικονόμου

Βοηθός Παραγωγής: Χρήστος Μπουμάκης

Υπεύθυνοι Επικοινωνίας: Digital Work Experts

Φωτογραφία: Ευάγγελος Καραλής

Ερμηνεύουν: Ζέτα Ξαφάκη

Δημήτρης Τσικούρας

Χρώματα: Γιάννης Μήτσος

Νικόλας Καλύβας

Παύλος Πιερόπουλος

Χριστίνα Γαζή / Αντωνία Οικονόμου

Κορυφαία: Ξένια Ταμπούρλου

Χορός: Αγγελική Αναργύρου

Ιωάννα Κερασοπούλου

Παναγιώτης Πολίτης

Ραφαέλα Πετράι

Σοφία Κουρτέση

Φλώρα Καραβελατζή

Χορηγοί:            

neon-logo-red

Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ  

logo_menu_white_new

Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης

logo

Χορηγός Επικοινωνίας: En Lefko 87.7

Προπώληση Εισιτηρίων:

viva-logo-el

Viva.gr

Σχόλια